Koronavírus: az aszpirin megóvhatja az intenzívre kerüléstől

#aszpirin #koronavírus #Covid-19 #vérrög
2021.04.21.
Koronavírus: az aszpirin megóvhatja az intenzívre kerüléstől

A COVID-19 egyik legsúlyosabb, sokszor halálos szövődménye a fokozott véralvadás és az ezzel összefüggő vérrögképződés. Egy kutatás szerint az aszpirin (acetilszalicilsav) csökkentheti ezeket a komplikációkat.

Ahogy korábban megírtuk, egy tanulmány szerzői szerint az alacsony dózisú, véralvadás-gátló hatású acetilszalicilsav (aszpirin) csökkentheti a vérrögképződést, illetve a gépi lélegeztetés és az intenzív ellátás szükségességét, valamint a COVID-19 fertőzéssel összefüggő halálozást is.

„A koronavírus-fertőzés egyik rendkívül veszélyes szövődménye lehet a fokozott véralvadás és a vérrögképződés, melyek gyakran halálos kimenetelű problémákat okoznak. Az aszpirin, vagyis az acetilszalicilsav nemcsak fájdalomcsillapító, de véralvadás-gátló is, és alacsony dózisban az agyvérzés és a szívroham megelőzésére is alkalmazzák. A COVID-19-cel küzdő betegek számára is kiemelkedően fontos lehet a használata” - mondta dr. Jonathan Chow, a washingtoni George Washington University School of Medicine and Health Sciences aneszteziológus professzora.

A véralvadásnak létfontosságú szerepe van: nagyon leegyszerűsítve, a vérlemezkék összetapadásával a folyékony állagú vér zseléssé válik, elzárja a vér útját, és ezzel megakadályozza, hogy a vér a külvilágba vagy a testüregbe jusson, vagyis azt, hogy elvérezzünk. Azonban a véralvadás akkor is bekövetkezhet, ha nincs semmilyen sérülés, és a képződő vérrög magában az érben alkot akadályt, így az éltető oxigén útját zárja el a sejtek elől.

Miért okoz a COVID-19 véralvadási problémákat?

Több kutatás is foglalkozott már a COVID-19 és a fokozott véralvadás kapcsolatával. Egy 2020 júniusában publikált olasz kutatás során úgy találták, hogy a súlyos, intenzív kezelésre szoruló koronavírusos betegek szervezetében jóval magasabb volt a fokozott véralvadásra utaló anyagok (pl. a fibrigonén és a D-dimer) mennyisége, mint az egészséges kontrollcsoportba tartozóknál.

Az ún. trombotikus események (vagyis a vérrögök okozta problémák, így a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis) gyakoriságának növekedése a COVID-19 súlyosabb komplikációival jár együtt, és a betegek esélyei is sokkal rosszabbak. Ráadásul, a fokozott véralvadás és az ezzel összefüggő szövődmények jóval többször fordulnak elő a koronavírussal fertőzöttek esetében, mint azoknál, akik más okból szorulnak intenzív ellátásra. A halálozás is kiugróan magas, mintegy 40%.

Megoldás lehet az aszpirin?

Az acetilszalicilsav egyik ismert hatása, hogy megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, vagyis a vérrögképződést. Hosszú ideje alkalmazzák preventív vérhígítóként, többek között azért, mert könnyen és olcsón elérhető. Bár összességében biztonságos, alkalmazásának egyik ismert kockázata, hogy némileg megnöveli a vérzések rizikóját. A gyógyszer előnyeit és hátrányait mérlegelve dr. Chow és társai szerint az alacsony dózisú acetilszalicilsav a kórházi kezelésre szoruló COVID-19-es betegeknél is használható.

Dr. Chow és társai 412 koronavírusos beteg adatait elemezték. A betegeket 2020 márciusa és júliusa között kezelték kórházban. 98 beteg szedett aszpirint a kórházba kerülésük előtti héten, vagy azután 24 órával. A gyógyszert átlagosan 6 napig szedték, és az átlagos dózis 81 milligram volt (a preventív célú, acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerekben általában 100 milligram hatóanyag van).

Kutatásuk során úgy találták, hogy ha a betegek, röviddel a kórházba kerülésük előtt vagy után, acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert kaptak, sokkal kevésbé szorultak rá a gépi lélegeztetésre és az intenzív ellátásra. Az intenzív ellátásra szorulók aránya 43 százalékkal, a gépi lélegeztetés aránya 44 százalékkal, a halálozás rizikója pedig 47 százalékkal csökkent.

Véralvadás-gátló hatása mellett az acetilszalicilsav másik, igen kedvező hatása, hogy csökkenti az interleukin-6 nevű citokin mennyiségét a vérben, ezzel pedig az ún. citokin vihar kockázatát is.

Bár az acetilszalicilsav alkalmazása a koronavírus súlyos szövődményei ellen nagyon kecsegtetőnek tűnhet, a kutatók mégis óvatosságra intenek. „Bár nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a gyógyszer növeli a vérzés esélyét, mindenképpen további, randomizált kutatásokra van szükség, hiszen az acetilszalicilsavnak is lehetnek mellékhatásai” - írták.

A kutatás eredményeiről az Anesthesia&Anelgesia című szakmai lapban számoltak be.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu