Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: az omikron BA.5 ellen az oltás vagy a fertőződés általi védelem az erősebb?

Bulgária, koronavírus, teszt, covid, influenza

Hogyan lehet a legjobb védettséget megszerezni az omikron legújabb, BA.5 variánsával szemben?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, mi lehet a legjobb megoldás az omikron új variánsa ellen:

"A New England Journal of Medicine 08. 31-i számában megjelent egy portugál tanulmányról beszámoló levél a Szerkesztőhöz, amely helyi adatokra alapozva azt mondja, hogy a BA.5 előtt domináló a BA.1 és BA.2 omikron alvariáns fertőzésen átesett és korábban oltott emberek védettebbek a BA.5 fertőzéssel szemben, mint aki nem esett át e korábbi omikron alvariánsok okozta fertőzésen.

Az oltás+áttöréses fertőzés kombinációját nevezik hibrid immunitásnak, és ez a portugál adatok szerint működőképes védelmet nyújt. Tudni kell azonban, hogy Portugáliában a lakosság kb. 98%-a részesült az alapoltásokban 2021 végéig (1).

Ugyanakkor a Medrxiv nevű, lektorálás előtti szakcikkeket ismertető gyűjtőportálon megjelent egy angliai tanulmány, amely szerint a jelenlegi vakcinák hatásossága a kórházba kerülés ellen a BA.4 és BA.5 esetében is megőrződött a BA.2-höz viszonyítva (2).

Felmerül a kérdés, hogy szakmailag érdemes-e hasonlóan intenzív oltási kampánnyal próbálkozni a az általános népesség körében jelenlegi helyzetben, mint tavaly, amikor a Covid-19 fertőzés kimenetelei sokkal rosszabbak voltak, vagy az oltási kampányt – az oltások bárki számára biztosított szabad elérhetősége mellett - célszerű a kockázati csoportokra (60 év felettiek, legyengült immunrendszerűek) összpontosítani?

Ilyenkor szoktak előtérbe kerülni a költség-hatékonyság számítások, azaz, hogy mennyire érdemes társadalmi-pénzügyi forrásokat fordítani egy adott kezelési mód finanszírozására a várható terápiás haszon tükrében."

Koronavírus: ezeknél a tüneteknél gyanakodjon

A BA.4 és a BA.5 variáns a korábbi mutánsokhoz képest inkább az orrüregben, nem pedig a tüdőben telepedik meg. Az alábbi 5 tünet a leggyakoribb:

  1. orrfolyás
  2. torokfájás
  3. fejfájás
  4. tartós köhögés
  5. fáradtság

A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada számolt be lázról a Zoe Study adatai szerint, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy okostelefonos alkalmazásokon keresztül számoljanak be az omikron tünetekről.

Hivatkozások:

1. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2209479

2. https://www.medrxiv.org/.../2022.08.31.22279444v1.full.pdf

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport