Ezeket látta már?

Omikron elleni vakcina: egyes orvosok tartanak a beadásától

pfizer, omikron, oltás, vakcina

Már Magyarországra is megérkezett az omikron elleni vakcinák első szállítmánya, azonban nemzetközi szinten egyes orvosok tartanak a hibázás lehetőségétől.

Az oltóanyag-ampullák színes kupakjaik alapján könnyen megkülönböztethetők egymástól, egyes amerikai orvosok most mégis attól tartanak, hogy az omikron elleni oltások során hibáznak majd, mert azok csomagolása nagyon hasonlít az előző vakcinákéra - írja a BBC News.

Megtévesztő lehet a csomagolás

Ahogy az új covid elleni vakcinák megjelentek, az orvosoknak talán majd hunyorogva kell nézni a címkét: az új adagok ugyanis olyan külsővel érkeznek, amik feltűnően hasonlítanak a régi vakcinákhoz. A szakértők szerint ez egy olyan tervezési hiba, ami azt eredményezheti, hogy egyesek tévedésből rossz adagot kapnak.

A Pfizer-BioNTech 12 éves kor felettieknek szánt frissített emlékeztető oltóanyagát szürke kupakkal és szürke felirattal ellátott fiolákban tárolják - ugyanolyan színű, mint az eredeti vakcina, ami még mindig az első oltásokhoz használatos.

A Moderna felnőtteknek szánt frissített emlékeztető oltóanyagát sötétkék színű, szürke feliratú kupakkal ellátott injekciós üvegekben forgalmazza; a 6-11 éves gyermekek számára készült oltóanyag-ampullák - amelyek a gyógyszergyártó eredeti készítményét tartalmazzák - ugyanilyen sötétkék kupakkal rendelkeznek. (A felnőttek számára az alapimmunizáláshoz használt vakcina piros kupakkal van ellátva).

A frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók már így is elfoglaltak, sok dolguk van. Bár mind a Pfizer, mind a Moderna címkéjén szerepel, hogy milyen vakcina van benne, ha az oltóanyag-ampullákat jobban megkülönböztethetővé tennék, azzal megakadályozhatnák, hogy a szakemberek tévesen rosszat vegyenek magukhoz, amikor oltanak. A különböző színek kisebb hibalehetőséget biztosítanának.

- mondta Dr. Ofer Levy, a bostoni gyermekkórház precíziós vakcinák programjának igazgatója.

Dr. Celine Gounder, a New York-i NYU Langone Health fertőző betegségek specialistája is egyetértett:

"A színkódolás az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy jelezzük a szakembereknek, hogy melyik vakcina melyik." - mondta.

Nem ez az első eset, hogy a csomagolás zavart kelt

Amikor a Pfizer eredeti vakcináját 2020 decemberében először engedélyezték, olyan injekciós üvegekben került forgalomba, amelyeken az volt feltüntetve, hogy 5 oltáshoz elegendő adagot tartalmaz. Az orvosok azonban hamarosan azt tapasztalták, hogy 6, sőt néha 7 adagot is fel tudtak húzni egy ampullából, így nem volt egyértelmű, hogy beadhatják-e a plusz adagokat.

A beadási hibák szintén ismertek. Miután a covid vakcinákat engedélyezték a gyermekek számára is, olyan gyermekekről érkeztek jelentések, akik véletlenül a nagyobb dózist tartalmazó felnőtt változatot kapták (mivel a felnőtteknek és a gyerekeknek szánt vakcina csomagolása nagyon hasonló). A covid vakcinákat beadó orvosoknak az amerikai törvények értelmében jelenteniük kell az oltási hibákat, beleértve a véletlenül beadott rossz adagot is, a Centers for Disease Control and Prevention's Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) számára.

A színválasztás aggodalomra adott okot a CDC oltóanyagokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának múlt heti ülésén, amelynek egyes tagjai aggódtak amiatt, hogy a gyermekek rossz adagot kaphatnak.

A Moderna és a Pfizer is arra kéri az orvosokat, hogy figyelmesen olvassák el a címkét, mielőtt oltanak

A Moderna közleményében elmondta, hogy honlapján oktatási forrásokat biztosít a vakcina megfelelő beadásáról. A CDC igazgatója, Dr. Rochelle Walensky kedden a Fehér Ház Covid Response Team tájékoztatóján elmondta, hogy az ügynökség tisztában van az orvosok aggodalmaival, és aktívan dolgozik az orvosok oktatásán.

Az FDA a honlapján közzétette a Pfizer és a Moderna által az egészségügyi szolgáltatóknak küldött leveleket, amelyekben arra kérték őket, hogy "figyelmesen olvassák el a címkéket, hogy különbséget tegyenek" az új és a régi vakcinák között.

Még a bevezetett intézkedések ellenére is valószínűleg előfordulnak majd oltási hibák az új emlékeztető vakcinákkal.

- mondta Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Amikor több millió adag oltóanyagot adunk be, ahogyan azt az Egyesült Államokban minden nap tesszük, és ahogyan azt évek óta tesszük, előfordulnak hibák.

- mondta, hozzátéve, hogy ezek a hibák nagyobb valószínűséggel fordulnak elő azokon a klinikákon, ahol nincs elég dolgozó. A szakemberek azt javasolják, hogy tárolják külön az omikron elleni vakcinákat és a korábbiaktól, így kisebb az esélye a tévedésnek.

A címlapfotó illusztráció.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: BBC News/Egészségkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához