Koronavírus: eddig tart a védettség a covid fertőzés után

#immunitás #védettség #covid #antitestek
2021.05.23.
Koronavírus: eddig tart a védettség a covid fertőzés után

Meddig marad immunis a koronavírussal szemben az, aki korábban már átesett a fertőzésen? Miért nem elég az antitest-szintet nézni?

Miután megfertőződtünk a vírussal, az immunrendszer megőrzi annak emlékét. A testben keringő immunsejtek és fehérjék felismerhetik és elpusztíthatják a kórokozót, ha újra találkoznak vele, így védve a szervezetet a betegségektől és csökkentve a betegség súlyosságát.

Az immunitás összetevői a következők:

  • Antitestek: a vérben keringő fehérjék, felismerik az idegen anyagokat, például a vírusokat, és semlegesítik azokat
  • Segítő T-sejtek: segítenek a kórokozók felismerésében.
  • Gyilkos T-sejtek: elpusztítják a kórokozókat.
  • B-sejtek: új antitesteket termelnek, amikor a szervezetnek szüksége van rájuk.

Megállapították, hogy a COVID-19-ből felgyógyult vagy azon tünetmentesen átesett emberek vérében mind a négy összetevő jelen van. Hogy ez mit jelent az immunválasz szempontjából, és meddig tart az immunitás, még nem világos.

Lauren Rodda, PhD, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának immunológiai posztdoktori munkatársa szerint nem tudjuk biztosan, hogy az emberek immunisak-e egy új fertőzéssel szemben, egyszerűen azért, mert még nem áll rendelkezésre elegendő tanulmány. Rodda és kutatócsoportja egy általuk elvégzett vizsgálatban azt találták, hogy az antitestek legalább 3 hónapig megmaradtak a korábban Covid-fertőzöttek vérében, még azoknál is, akik enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést. Tanulmányuk azt is sugallta, hogy az immunitás ennél sokkal tovább is tarthat.

A Science folyóiratban januárban megjelent tanulmány szerint az immunitás akár 8 hónapig is fennállhat. Shane Crotty, PhD, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet professzora csapatával csaknem 200 olyan embernél mérte meg az immunmemória mind a négy összetevőjét, akik átestek a COVID-19 fertőzésen és felépültek. Megállapították, hogy a négy tényező legalább 8 hónapig fennmaradt a vírusfertőzés után.

Ez az eredmény azért fontos, mert azt mutatja, hogy a szervezet képes „emlékezni” a SARS-CoV-2 vírusra. Ha újra találkozik a vírussal, akkor a B sejtek gyorsan fel tudnak készülni és ellenanyagokat termelnek a harchoz. A szerzők szerint azok, akik felépültek a COVID-19-ből, hónapokig vagy akár évekig immunitással rendelkezhetnek.

A The New England Journal of Medicine szaklapban közzétett másik tanulmányban az izlandi kutatók 1107 olyan embert vizsgáltak, akik felépültek a COVID-19-ből, és antitesteket mutattak ki. A vizsgálat négy hónapos időszaka alatt azt tapasztalták, hogy ezek a COVID-19 antitestek nem csökkentek.

Az Immunity folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akiknek enyhe tüneteik voltak, legalább 5–7 hónapig termel antitesteket a szervezetük. Csapatuk közel 30.000 embert tesztelt Arizonában 2020. április 30. után.

Egy másik tanulmányban, amelyet a brit koronavírus immunológiai konzorcium vezetett 100 egészségügyi dolgozót vizsgáltak. Hat hónappal a fertőzés után azt találták, hogy míg néhány embernél csökkent az antitestszint, a T-sejtek mennyisége erős maradt.

Az immunitás csökkenésére is van példa

A londoni Imperial College által ősszel elvégzett, nagyszabású tanulmánya 365 000 ember bevonásával készült és az eredményeik azt mutatták, hogy az antitestszint három hónap alatt negyedével csökkent. A június 20. és szeptember 28. között elvégzett ujjbegyvizsgálatok elemzése szerint a pozitív antitesztet produkálók száma 26,5%-kal esett vissza a vizsgálati időszak alatt.

"Vizsgálatunk azt mutatja, hogy az idő múlásával csökken azoknak az aránya, akiknél az antitest kimutatható. Nem világos, hogy az antitestek milyen szintű immunitást nyújtanak, vagy hogy ez az immunitás mennyi ideig tart" - nyilatkozta Prof. Paul Elliott, a tanulmány szerzője.

Forrás: healthline.com

Ez is érdekelheti:

Forrás: healthline.com