Koronavírus: egy műtét során fertőződött meg Coviddal

#koronavírus #Covid-19 #tüdőgyulladás #tüdőtranszplantáció
2021.03.01.

Ez az első igazolt eset, ami bizonyítja, hogy transzplantáció során is meg lehet fertőződni.

2 hónappal a transzplantáció után COVID-19-ben halt meg egy amerikai nő, aki fertőzött, de tünetmentes és negatív tesztet produkáló donortól kapott új tüdőt.

Ez lehet az egyik első bizonyított eset, hogy valaki transzplantáció során fertőződik meg a koronavírussal.

Transzplantáció során fertőződött meg

2020 őszén, két hónappal a beavatkozás után, koronavírus-fertőzésben hunyt el egy transzplantált michigani nő, aki új tüdőt kapott. A donortüdő ugyanis SARS-CoV–2-vel volt fertőzött, azonban a donor tünetmentes volt, és a tesztek sem mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A beavatkozásban részt vevő egyik sebész is megfertőződött, ám ő később meggyógyult a betegségből.

A transzplantált michigani nő krónikus obstruktív tüdőbetegségben, COPD-ben szenvedett. Egy súlyos autó balesetben menthetetlenül megsérült nő tüdejét kapta meg. A műtét előtt rutinszerűen ellenőrizték mind a transzplantációra várót, mind pedig a donort, és mindkettőjüknél negatív lett a koronavírus teszt. A beavatkozás után 3 nappal a transzplantált nő láza magasra szökött, nehezen kapott levegőt, és a képalkotó vizsgálatok során tüdőfertőzés jeleit fedezték fel.

Az állapota a gondos kórházi kezelés hatására sem javult, ún. szeptikus sokk és szívelégtelenség alakult ki nála. Az orvosok ekkor döntöttek a tüdő szöveteinek vizsgálata mellett, ekkor mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Bár már ekkor is felmerült annak a gyanúja, hogy esetleg a donor szervezetéből származik a fertőzés, a minták negatívnak bizonyultak. A donor családja szerint nem voltak tünetei, és arról sem tudtak, hogy a balesete előtt kapcsolatba kerülhetett-e Covid-19 beteggel.

Végül a donortüdőből korábban vett folyadékmintában sikerült kimutatni a vírus jelenlétét. A beteg állapota gyorsan romlott, annak ellenére, hogy minden lehetséges gyógymódot kipróbáltak nála. Végül 61 nappal a szervátültetés után hunyt el.

Az eset egyedinek tekinthető, valószínűleg ez az első a világon, melyben bizonyítottan a transzplantáció során, az új szerven „keresztül” fertőződik meg valaki a koronavírussal. Az USA-ban 2020-ban mintegy 40 000 transzplantációt végeztek, 8 alkalommal merült fel a fertőződés gyanúja, de egyetlen más esetben sem bizonyosodott be, hogy a donorszerv okozta a koronavírus-fertőzést. Ugyanakkor a nő halála miatt még fokozottabb ellenőrzést sürgetnek az orvosok, akik szerint transzplantáció előtt nemcsak az orr és a garat nyálkahártyájából, de a tüdőben mélyebben található szövetekből is szükséges a mintavétel.

Bár nem lehet teljesen kizárni, és más vírusos betegségek esetében feljegyezték, hogy a donorszerv fertőzte meg a transzplantáltat, az ilyen típusú megfertőződések a beavatkozások alig 1 százalékában fordulnak elő. Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a transzplantált szervezete nem „fogadja el” az új szervet. Az esetleírás az American Journal of Transplantation című szakmai lapban jelent meg.

A tüdőtranszplantációról röviden

Tüdőtranszplantációra súlyos, végső stádiumban lévő betegek esetében kerülhet sor. Bizonyos tüdőbetegségek visszafordíthatatlanul károsíthatják a tüdőfunkciókat, ezen keresztül pedig rendkívüli mértékben rontják az életminőséget. Ezek közé tartozik például a COPD vagy a cisztás fibrózis.

A transzplantáció során a beteg tüdőt egészséges donortól kapott tüdőre cserélik ki. A tüdőtranszplantáció, bár sok kockázattal jár, évekkel hosszabbíthatja meg a beteg életét. A beavatkozás előtt természetesen számos vizsgálatra kerül sor, a tüdő mellett a keringést, a májat, a veséket, sőt a csontokat is vizsgálhatják. Krónikus szív-, vese-, májproblémák, daganatos vagy pszichés betegségek esetén nem javasolt a műtét. A dohányzás (illetve, ha valaki nem hajlandó lemondani a cigarettáról, és nem szokik le) kizáró ok.

Amennyiben a vizsgálatok és a szakmai bizottság döntése alapján a pácienst transzplantációra alkalmasnak ítélik, várólistára kerül. A várakozási idő néhány naptól több hónapig is tarthat. Számos dologtól függ, hogy mikor kaphat valaki új tüdőt, pl. a vércsoporttól vagy a szükséges szerv méretétől, a beteg testalkatától.

Ez is érdekelheti:

A várakozás ideje alatt a beteg állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, rendszeresen ellenőrzik. Amennyiben transzplantációra alkalmas tüdőt találnak, azonnal sor kerül az ún. transzplantációs riadóra. Ilyenkor két orvosi team párhuzamosan, összehangoltan kezd dolgozni, az egyik csapat a donorszerv kivételéért, a másik a beültetésért felelős. Maga tüdőbeültetés 4-6 órát is igénybe vehet.

A sikeres műtét után a transzplantáltat egy ideig még gép segítségével lélegeztetik, intenzív osztályon kezelik, majd átlagosan egy hét után normál kórházi osztályra helyezik át. Ha minden rendben van, nincsenek komplikációk, három hét után térhet haza a frissen transzplantált. Természetesen, nem térhet vissza a korábbi életmódjához: folyamatosan gyógyszert kell szednie, ellenőriznie kell a tüdő működését, rehabilitáción kell részt vennie. A fokozott fertőzésveszély miatt különösen oda kell figyelnie az étkezésre, a testmozgásra, a higiéniára is.

Forrás: EgészségKalauz