Koronavírus: egyre biztosabb, hogy laboratóriumból szabadult el az amerikaiak szerint

koronavírus, koronavírus tünetei, koronavírus ellen, védőoltás, Vuhan

Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint a vuhani laboratóriumban már a Covid járvány előtt terjedt a koronavírus.

Már 2019 novemberében kórházba került 3 kutató a Vuhani Virológiai Intézetből, akik a koronavírus tüneteihez hasonló megbetegedést produkáltak.

A laboratóriumból szabadulhatott el a koronavírus

Ez akár arra is utalhat, hogy hogy valamilyen formában a laboratóriumból szabadulhatott ki a vírus, de azt nem támasztják alá, hogy a betegséget mesterségesen állították volna elő - derül ki amerikai hírszerzési jelentésekből. A kutatók szerint a mesterséges előállítás helyett valószínűbb a zoonózis, azaz az, hogy természetes körülmények között terjedt át denevérekről emberekre a kórokozó egy mutáció révén. - írja a Napi.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már tavaly óta vizsgálja a koronavírus eredetét, és ők is inkább a természetes eredet mellett teszik le a voksukat, habár nem zárják ki teljesen a laboratóriumi eredetet sem.

Tény, hogy a koronavírus és az influenza hasonló tünetekkel jelentkezhet, azonban az fontos információ lehet, hogy a koronavírusokkal foglalkozó csoportnak a tagjairól van szó.

Egyes szakértők szerint a koronavírus már jóval az előtt terjedhetett a közösségekben, mielőtt azt a kínai hatóságok a nyilvánosságra hozták, azaz már 2019. december 8. előtt.

Annyi biztos, hogy további vizsgálatok szükségesek a koronavírus eredetét illetően ahhoz, hogy bármit biztonsággal ki lehessen jelenteni.

A vuhani intézet nem osztotta meg a nyers adatokat, biztonsági naplókat és laboratóriumi feljegyzéseket a denevér-koronavírusokkal kapcsolatos kutatói munkájáról. Kína többször is tagadta, hogy a vírus kiszökött volna az egyik laboratóriumából.

Az amerikaiak kétlik, hogy influenza betegítette meg a 3 kutatót

David Asher, egy volt amerikai külügyi szakértő, aki a vírus eredetével foglalkozó minisztériumi munkacsoportot vezette, márciusban a Hudson Intézet szemináriumán azt mondta: kétli, hogy a laboratóriumi kutatók a közönséges influenza miatt betegedtek meg. "Nagyon kétlem, hogy három, fokozottan védett körülmények között, egy hármas szintű laboratóriumban koronavírusokon dolgozó ember egy héten belül olyan influenzában betegedne meg, amely miatt kórházba vagy súlyos állapotba kerülnek, és ennek semmi köze a Covid-19-hez".

A laboratóriumi hipotézis hívei szerint a fertőzött denevér által hordozott vírust azért hozhatták be a laboratóriumba, hogy a kutatók potenciális vakcinákon dolgozhassanak - csakhogy az megfertőzte a kutatókat és kiszabadult az intézményből. Bár a laboratóriumi hipotézist egyre komolyabban veszik, a vitát még mindig politikai feszültségek színezik.

Az Egyesült Államok vezető fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, Anthony Fauci teljeskörű vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy mi történt Kínában a világjárvány kezdetén, szavai szerint nincs meggyőződve arról, hogy a Covid-19 természetes módon alakult ki.

Kína eddig nem folytatott transzparens vizsgálatot, a WHO eljárását is többször hátráltatták.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz