Koronavírus: elemzők szerint a magyarok csak 2021 után szerezhetnek nyájimmunitást

#koronavírus #covid #nyájimmunitás #maszk
2020.11.25.

Az előrejelzések szerint a fejlett országok nagy része 2021 végére szerezhet nyájimmunitást. De Magyarországon miért nem lehet ezt elérni?

Egyre több Covid-19 oltóanyag bizonyul sikeresnek, és kerül a klinikai kísérletek előrehaladott fázisába, azonban nem mindegy, hogy milyen az emberek oltáshoz való viszonya. Ezen múlik a nyájimmunitás.

A Citi Research elemzői szerint ott, ahol alacsony a koronavírus oltás elfogadottsága, tovább tarthat megszerezni a nyájimmunitást. A nyájimmunitás eléréséhez minimum 70 százalékos átoltottság szükséges: Magyarországon (de Franciaországban és Lengyelországban is) az oltás elfogadottsága azonban csak 54-59 százalékos. Vagyis az elemzők szerint itthon 2021 után lehet csak számolni a nyákimmunitással - attól függően, mikor érjük el a 70 százalékos átoltottságot

Az elemzők szerint azon országokban várható legelőször a nyájimmunitás kialakulása, ahol a lakosok már most jelezték a koronavírus vakcinára való igényüket. A jelenlegi adatok szerint a koronavírus oltóanyagra érkező előrendelések 85 százaléka a fejlett országokból érkezik.

A Pfizer és a Biontech, az AstraZeneca és az Oxford Egyetem koronavírus vakcinája, valamint a Moderna oltóanyaga nagyon ígéretes és mindhárom oltóanyag anyag jó eséllyel január végéig megkaphatja a szükséges engedélyeket.

Forrás: EgészségKalauz