Koronavírus elleni oltás: ha pajzsmirigybeteg, erről tudnia kell!

covid-19, koronavírus, pajzsmirigy betegség, vakcina, oltás

Sok kérdés merül fel a pajzsmirigy betegekben a COVID kezeléssel és az oltással kapcsolatban, és elég sok a félreérthető vagy nem megfelelő információ - ezekben tett rendet endokrinológusunk.

A leggyakoribb kérdéseket feltettük prof. Balázs Csaba endokrinológusnak, a Budai Endokrinközpont orvosának, aki a nemzetközi adatok és a legelismertebb tudományos lap, a Thyroid adatai alapján röviden összefoglalta a témával kapcsolatos tudnivalókat.

1. A pajzsmirigy betegségben szenvedő betegek megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást?

A pajzsmirigybetegségben szenvedőknek, beleértve az autoimmun pajzsmirigybetegséget és a pajzsmirigyrákot, meg kell kapniuk a COVID elleni vakcinát abban az esetben, ha orvosilag stabilak, tehát nincs lázuk. Ha korábban allergiás reakciókat tapasztaltak, akkor tudniuk kell a szükséges óvintézkedésekről - ezért kell 30-60 percet várniuk az oltás után.

2. Biztonságos számomra az oltás, ha pajzsmirigy betegségem van?

A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott ki az USA-ban. A klinikai vizsgálatokba több ezer beteget vontak be, akik közül néhányan pajzsmirigy betegségben szenvedtek. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigy betegség miatt nagyobb lenne a kockázata a vakcinával kapcsolatos problémáknak.

A pajzsmirigydaganat tünetei: a torokfájás figyelmeztető jel lehet - olvasson tovább!

3. Késleltessem a pajzsmirigy betegségem kezelését, amíg meg nem kapom mindkét oltást?

Nem. Annak ellenére, hogy a vakcinák jelenleg rendelkezésre állnak, nem lehet 100%-osan előre tudni, hogy egy adott személy mikor kapja meg a Covid-vakcinát. Ezért nem javasoljuk, hogy késleltesse az ellátást a teljes beoltottságig, de beszélje meg kezelési tervét az endokrinológusával.

4. Kialakulhat-e pajzsmirigy-rendellenesség a COVID-19 elleni védőoltástól?

Ritkán érkeznek hírek arról, hogy pajzsmirigy-rendellenességek alakultak volna ki a COVID-19 elleni oltás után. Ezeket a jelentéseket figyelemmel kísérik, és idővel a kutatások eredményeiből ki fog derülni, hogy kapcsolódnak-e a COVID-19 elleni vakcinához. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) létrehozta a Vakcina-mellékhatások jelentési rendszerét, amin belül a COVID-19 elleni vakcina utáni lehetséges mellékhatásokról szóló jelentéseket követik nyomon. A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA kiadta az Egyesült Államokban a sürgősségi felhasznlási engedélyt, több ezer beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok hatékonysági és biztonsági adatai alapján. A CDC azt javasolja, hogy minden jogosult személy kapja meg a COVID-19 oltást.

5. Ha átestem a fertőzésen és antitesteim vannak, akkor is szükségem van az oltásra?

Igen, a közegészségügyi tisztviselők azt javasolják, hogy még azokat is, akik megkapták a COVID-19-et, be kell oltani. Ha már átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor is beszéljen egészségügyi szolgáltatójával az oltás időpontjáról.

6. Kaphatok oltást, ha terhes vagyok, szoptatok, és pajzsmirigybetegségem van?

A védőoltás beadása terhesség alatt személyes döntés a kockázatok ismerete mellett, és ezt meg kell beszélni az immunológiában is jártas endokrinológussal.

7. Lesznek mellékhatásai a vakcinának?

A mellékhatások nem gyakoriak, de előfordulhatnak. Az USA-ban jóváhagyott vakcinákra adott reakciók enyhék, fájdalmat vagy bőrpírt okoznak az injekció beadásának helyén, valamint fáradtságot. A láz és az influenzaszerű tünetek kevésbé gyakoriak. A mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a második adag után. Ezek a reakciók általában néhány napon belül megszűnnek. A tüneteket az immunrendszer vakcinára adott reakciója okozza, tehát azok nem a koronavírus-fertőzés jelei. Súlyos anafilaxiás reakciók ritkák.

Covid-oltás utáni mellékhatások: itt jelentse be, ha tünetei vannak - kattintson!

8. Megfertőződhetek a vakcinától?

Nem, a vakcináktól nem lehet koronavírus-fertőzést kapni.

Forrás: Budai Endokrinközpont