Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ennyivel kevesebb rákbeteget szűrtek ki a pandémia alatt Magyarországon

szűrések, megelőzés, genetikai vizsgálat, daganatos betegségek a családban

Az átlagoshoz képest jóval kevesebb daganatos betegeket diagnosztizáltak 2020 és 2021 tavasza között.

Az emlőrákkal, tüdőrákkal, illetve vastag- és végbélrákkal diagnosztizált betegek száma 10-20 százalékkal esett vissza, de abban az időben, amikor leállították a szűrőprogramokat, ennél is nagyobb, 25-30 százalékos volt a csökkenés - írja a kötet megállapításai alapján a napi.hu.

Az elemzés készítői kiemelték, hogy a kezeletlen daganatos betegek a covid közvetett áldozatai. A helyzeten úgy lehetne javítani, ha minél előbb pótolnák az elmaradt szűrővizsgálatokat.

A kötetben kitértek arra is, hogy a covid növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések (cerebrovaszkuláris események, szívinfarktus, iszkémiás szívbetegség, szívritmuszavarok stb.) kockázatát. Ennek ellenére a szív- és érrendszeri betegségekkel kórházi kezelésben részesülők száma világszerte jelentősen visszaesett a járvány elején, számos országban legalább 40 százalékkal.

Újabb daganatterápia érhető el Magyarországon - ezt lehet tudni róla - olvasson tovább!

"Valószínűnek látszik, hogy a betegek tényleges száma érdemben nem csökkent, ezért a kórházi felvételek számának csökkenése mögött inkább az állhat, hogy enyhébb tünetek esetén a betegek kisebb valószínűséggel fordulnak orvoshoz. Erre utal, hogy a kórházban kezelt szívinfarktusok esetén a halálozási kockázat jelentősen megnőtt" - fogalmazták a tanulmány szerzői, majd hozzátették, hogy egyes betegségek (például stroke) esetében jellemzően egy családtag vagy barát észleli a tüneteket. Viszont a járvány alatt a társadalmi távolságtartás miatt az ilyen észlelések esélye lecsökkent, ezért a betegek egy része már nem jutott el a kórházba.

Forrás: napi.hu