Koronavírus: erre nagyon figyeljenek a cukorbetegek

#koronavírus #Cukorbetegség #covid #diabétesz
2020.12.05.

A cukorbetegekre nézve a koronavírus különösen veszélyes. Hogyan csökkenthetik a fertőzés és a súlyos szövődmények kialakulásának rizikóját?

A cukorbetegségben szenvedőknél sajnos legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss tanulmány szerint. Ebben azt is megállapítják a kutatók, hogy azok a cukorbetegek, akik nem, vagy nem megfelelően kezelik a diabéteszüket, vagy más betegségeik is vannak, különösen veszélyeztetettek.

Az Amerikai Diabétesz Társaság is úgy véli, hogy azoknak a betegeknek, akiknek már vannak a cukorbetegség következtében egészségügyi problémáik, valószínűleg rosszabb kimenetelre számíthatnak COVID-19 fertőzés esetén, mint azok, akik a diabéteszt leszámítva – bármelyik típusról legyen is szó – egyébként egészségesek.

Legtöbbek számára a koronavírus fertőzés enyhe lefolyású betegséget okoz, de néhány embernél a koronavírus fertőzés súlyosabb formája alakul ki, ami halálos lehet. Nagyobb a rizikó a rossz anyagcsere-helyzet, illetve a cukorbetegség szövődményeinek megléte esetén.

Ezek a koronavírus tünetei és szövődményei, kattintson!

Fontos, hogy a cukorbetegek készüljenek a betegnapra (lent részletezzük a teendőket). Ha otthon rendszeresen ellenőrzik a vércukorszintjüket, akkor a betegség során ezt még gyakrabban kell megtenni - legalább négy óránként, éjszaka is.

Ha a vércukorszint tartósan magas vagy éppen alacsony tartományban van, vagy ha a hiperglikémia jeleit észlelik, akkor tanácsos kapcsolatba lépni a kezelőorvossal és orvosi segítséget kérni.

Ezt ajánlja a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) cukorbetegeknek:

  • Készüljön fel arra az esetre, ha esetleg megbetegedne.
  • Gondoskodjon arról, hogy szükség esetén kéznél legyen minden kapcsolattartási információ/adat.
  • Különösen figyeljen oda a vércukor ellenőrzésére.
  • Ha influenzaszerű tünetei vannak (hőemelkedés-láz, köhögés, nehézlégzés), fontos, hogy forduljon orvoshoz. Ha váladékot köhög fel, az fertőzésre utalhat, ezért azonnal orvoshoz kell fordulnia a mielőbbi kezelés érdekében.
  • Bármely fertőzés megnövelheti a vércukorszintet és a folyadékigényt is, ezért ügyeljen arra, hogy legyen hozzáférhető elegendő folyadék.
  • Gondoskodjon róla, hogy legyen megfelelő mennyiségű diabétesz gyógyszere. Gondolja át, hogy mire lenne szüksége, ha néhány hétig karanténba kellene vonulnia.
  • Gondoskodjon arról, hogy elegendő élelmiszer álljon rendelkezésre.
  • Gondolja át, hogy képes lesz-e kezelni a helyzetet, ha a vércukorszintje hirtelen leesik.
  • Ha egyedül él, akkor gondoskodjon arról, hogy valaki tudjon az Ön cukorbetegségéről, mert elképzelhető, hogy megbetegedés esetén szüksége lesz segítségre.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus: mit tud a TOP3 vakcina?

Így néz ki a covid lábujj

Ezek a koronavírus okozta tüdőgyulladás tünetei

Forrás: https://www.boehringer-ingelheim.hu/press-release/covid-19-kerdesek-es-valaszok-cukorbetegek-szamara