Koronavírus: így néz ki a covid lábujj

covid lábujj, koronavírus

Kevesen tudják, de a Covid-19 korai tünete lehet a lábujjak pirosas-lilás-kékes elszíneződése, amit covid lábujjnak neveznek az amerikai orvosok.

A tünetről beszámoló amerikai orvosok tapasztalatai szerint a covid-lábujjak azoknál jelennek meg, akiknek semmilyen más tünetük nincs – hasonlóan ahhoz, ahogy a szaglás- és ízlelésvesztés is tipikusan aszimptomatikus fertőzötteknél jelentkezik. A gyakran kisebesedett lábujjak érintésre fájnak, égő érzést okoznak.

Olvasson tovább!

Ezek a koronavírus tünetei és szövődményei

Így néz ki a covid lábujj

Koronavírus: mutatjuk, mit tud a TOP3 vakcina

Mivel a koronavírus fertőzés korai szakaszában jelentkezhetnek ilyen tünetek, ezért a covid-lábujjasok körében gyakrabban hoznak negatív eredményt a vírustesztek.

Míg egyeseknél a lábfejeken felbukkanó sebek hét-tíz napon belül gyógyulnak, másoknál továbbfejlődik a betegség, és megjelennek a légzőszervi tünetek – ismertette Ebbing Lautenbach, a fertőző betegségekkel foglalkozó részleg vezetője a Pennsylvaniai Egyetem orvosa.

Ilyen egy covid-lábujj Ilyen egy covid-lábujj Forrás: egeszsegkalauz.hu

Kiknél jelentkezhet a covid-lábujj?

További érdekesség, hogy a tünet minden más korcsoportnál jellemzőbb volt a gyerekkorú és fiatal felnőtt páciensekre, amire az lehet a magyarázat, hogy az ő immunrendszerük jobban működik. A szakértő szerint a covid-lábujjakról olasz orvosok is beszámoltak már márciusban.

Nem mindegy, milyen koronavírus tesztre megy, előtte olvassa ezt el!

Egyelőre, nem tudják, hogy pontosan mi okozhatja a covid-lábujjakat, de szakértők arra figyelmeztetnek, hogy aki ezt a tünetet tapasztalja magán, az járjon el a lehető legóvatosabban, és a legjelentéktelenebb tünet megjelenése esetén is tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket: maradjon otthon, és figyeljen, hogy nem jelennek-e meg a koronavírus tipikus tünetei.

Forrás: egeszsegkalauz.hu