Ezeket látta már?

Koronavírus: ez a koleszteringyógyszer csökkenti a súlyos Covid esélyét

sztatin, koronavírus, covid, vérnyomáscsökkentő

Úgy tűnik, hogy a sztatint tartalmazó koleszterincsökkentő gyógyszer csökkenti a tüdőgyulladás és az intenzív osztályra kerülés esélyét is koronavírus megbetegedés esetén.

A sztatint szedő betegeknél felére csökken az esélye annak, hogy a Covid-19 súlyos formában jelenjen meg náluk, és életüket veszítsék a koronavírus okozta fertőzésben.

A sztatinok ismert koleszterinszint-csökkentők. Jogos a kérdés, hogy a koleszterinszint-csökkentő sztatinok miként hatnak a koronavírus okozta fertőzés kimenetére.

Sztatin: több, mint koleszterinszint-csökkentő

A koleszterinszintet csökkentő úgynevezett sztatinok világszerte a leggyakrabban szedett hatóanyagok közé tartoznak. Magyarországon számos receptköteles sztatin-tartalmú gyógyszer van forgalomban; atorvasztatin, fluvasztatin, pravasztatin, roszuvasztatin vagy szimvasztatin hatóanyaggal.

A sztatinokhoz a fő hatásukon, a koleszterin-szint csökkentésén túl egyéb hatásokat is kötnek a vizsgálatok. Leírták, hogy a sztatinok gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló és vírusellenes hatással is rendelkeznek.

Kimutatták például, hogy azoknál, akik rendszeresen szednek sztatin-tartalmú gyógyszert, alacsonyabb a gyulladásra utaló C-reaktív-protein-szint (CRP-szint). Már 2017-es és 2018-as vizsgálatok is rámutattak arra, hogy a sztatinok mérséklik a halálos kimenetelű tüdőgyulladás kockázatát.

Felére csökkent elhalálozási rizikó

Covid-19 vonatkozásában szingapúri és USA-beli vizsgálatok eredményei állnak rendelkezésre. Ezek alapján a sztatinok rendszeres szedése esetén kisebb a Covid-19 miatti intenzív osztályra kerülés rizikója. Számszerűen: a sztatin-szedés 50 %-kal csökkentheti a kockázatát annak, hogy a Covid-19 súlyos, életveszélyes formája kialakuljon.

Míg a sztatint szedő, Covid-19 miatt kórházba került betegek 14,8 %-a vesztette életét, addig ez az arány a sztatint nem szedőknél 26,5 % volt. Úgy tűnik, hogy a sztatinok védőhatása akkor érvényesül, ha már a megbetegedést, kórházba kerülést megelőzően is rendszeresen szedte a beteg a sztatint.

Olvasson tovább!

Óvatosan a sztatinokkal!

Valószínűsíthető, hogy a sztatinok koleszterinszint-csökkentésen túli, egyéb hatásai játszhatnak szerepet abban, hogy a sztatint szedőknél ritkább a fatális kimenetelű Covid-19. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl – a Covid-19-től tartva – bárki számára javasolt elkezdeni a sztatinok szedését.

Vényköteles gyógyszerekről van szó, amik szedésének vannak kockázatai. A sztatinok alkalmazása csak orvosi javallat alapján történhet. Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy azoknál, akik számára az orvos sztatin-szedést ír(t) elő, figyelmet kell fektetni a rendszeres gyógyszerszedésre.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: medicalnewstoday.com

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához