Ezeket látta már?

Koronavírus: ez dönti el, hogy kinek lesz súlyosabb tünete

koronavírus, influenza, tünet

A COVID-19 megbetegedés lefolyása és súlyossága sok mindentől függ, de virológusok kutatásai szerint az is szerepet játszik ebben, mekkora dózisú kórokozóval kapja el valaki a fertőzést.

A témában a CNN-nek nyilatkozó virológus szerint a koronavírus más vírusokhoz (például az influenzához) hasonlóan úgy működik, hogy egy bizonyos számú kórokozó (patogén) szervezetbe jutása okoz csak megbetegedést. Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora a következő példákkal magyarázza a jelenséget:

„Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos „mágikus” mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos.”

Hogyan csökkenthető a szervezetünkbe kerülő vírusdózis mennyisége?

Egy szóval megadható a válasz: a maszkviseléssel. Vagyis, ha maszkviselés mellett kapjuk el a koronavírust, akkor nagyobb eséllyel vészelhetjük át a fertőzést tünetmentesen - idézi a CNN Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzorát.

A kutatók ezért hívják fel a maszkviselés fontosságára a figyelmet, a maszkok ugyanis bár általában nem nyújtanak 100 százalékos védelmet, kiszűrik a vírusrészecskék egy jelentős részét, így a szervezetbe jutó patogének száma alacsony marad. Egyes zárt közösségekben, például hajókon, üzemekben, ahol mindenkinek kötelező volt maszkot hordani, a tünetmentes esetek az összes eset 80 százalékát tették ki, ami kétszer magasabb arány, mint amit például az amerikai járványügy becsül (40 százalékot).

Ez is érdekelheti:

Megdöbbentek a kutatók: 20-szor annyi most a koronavírus a brit mutánssal fertőzött magyarok mintáiban

Ezek a brit mutáció tünetei

Koronavírus: Ha így érzi magát, azonnal hívjon mentőt!

Fontos a víruskitettség ideje is

A fertőzés súlyosságát nem csak az egyszeri patogénmennyiség, hanem egyes elméletek szerint a víruskitettség időtartama is befolyásolja. Egy bizonyos időn keresztüli fertőzési kitettség esetén a kórokozók összessége számíthat, ezért fontos, hogy valaki csak elment mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben tartózkodunk egy koronavírusossal.

Sajnos, a most terjedő brit vírusmutáció épp azért olyan ragályos és azért okozhat súlyosabb tüneteket, mert sokkal több, akár 20-szorosa is lehet a szervezetben mért koncentrációja a korábbi, vuhani koronavírushoz képest.

Természetesen nem csak a vírusmennyiség az egyetlen tényező, nagyon sok múlik azon is, a fertőzésnek kitett személy milyen egészségi állapotban van. Minden személynek más és más mennyiségű vírusra van szüksége ahhoz, hogy megbetegedjen. Akit sok stressz ér, keveset alszik, az immunrendszere gyenge, hamarabb elkapja a fertőzést.

Amikor fiatalabb elhunytakról szólnak a hírek, figyelembe kell vennünk, hogy a vírus esetében esélyekről, valószínűségekről beszélhetünk, lehet, hogy egy viszonylag egészséges, életerős embernek okoz súlyos tüneteket vírus.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához