Koronavírus: ezért ne egyen és ne mosson fogat tesztelés előtt

pcr teszt, koronavíírus, covid-19, koronavírus teszt

Tudta, hogy a koronavírus teszt előtt 2 órával már nem szabad enni és a fogmosás sem ajánlott? És azt tudta, hogy akár otthon, önmagának is le tudja venni a mintát?

Ha koronavírusos tüneteink vannak, és a háziorvos indokoltnak tartja, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző dolgozók fehér „szkafanderbe” öltözve érkeznek majd, vagy valamelyik szűrőbuszhoz kell mennünk szűrésre.

Jelenleg Budapesten három helyszínen, időpontegyeztetést követően van lehetőség a tesztelésre, további helyszíneken időpontegyeztetés nélkül is igénybe vehető, azonban a torlódások elkerülése érdekében lehetőség szerint ajánlott időpontot egyeztetni – a helyszínek listáját itt követheti nyomon.

A szűrőbusznál sokáig várakozhatunk, ezért készüljünk meleg öltözékkel illetve ajánlott autóval érkezni.

Tudta? Már otthon is leveheti önmagának a Covid-tesztet, errő ide kattintva olvashat tovább.

Mielőtt elindulnánk a tesztre jó, ha tudjuk, hogy annak eredményét számos tényező befolyásolhatja, (evés, ivás, dohányzás, stb.) ezért szakemberek az alábbiakat kérik.

Ezeket ne tegyük a koronavírus-teszt előtt:

  • a mintavétel előtt 2 órával ne együnk, ne igyunk, 
  • ne dohányozzunk, 
  • ne mossunk fogat
  • TAJ-kártyát, személyi igazolványt ne hagyjuk otthon.

A teszt eredményéről a háziorvos értesít, illetve ha rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, megnézhetjük az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, a https://www.eeszt.gov.hu/ oldalon.

Ha szűrőbuszhoz irányítottak minket, akkor először egy antigén gyorstesztet végeznek (ez is orrból vett minta), amelynek kb. 20 percen belül megvan az eredménye, ezt ott helyben meg kell várni. Ha pozitív a teszt, akkor mehetünk haza, és kezdődik a kötelező karantén, amelyről a járványügyi hatóság és a háziorvos a járványügyi szakrendszeren keresztül értesítést kap.

Ha első körben negatív volt a teszt, abban az esetben az OMSZ munkatársai elvégzik a PCR mintavételét, melyet laboratóriumban vizsgálnak tovább. A PCR-vizsgálat eredményét is az EESZT-ben vagy a háziorvostól tudhatjuk meg.

Önmintavétel otthon?

Ha kihagyná ezt a herce-hurcát, otthonában, kényelmesen ön is elvégezheti a PCR-tesztet. Igen, ma már erre is van lehetőség! Az otthoni önmintavételes PCR-teszt teljesen megbízható és ugyanolyan pontos eredményt ad, mint a hivatalos, ráadásul ennél a módszernél az orron keresztüli mintavétel kevésbé kellemetlen. Ezt az önmintavételes tesztet itt rendelheti meg.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu