Ezeket látta már?

Koronavírus: fertőzhet az, aki már megkapta az oltást?

koronavírus, vakcina, oltóanyag, pfizer, allergia, mellékhatás

Min múlik, hogy lesz-e allergiás reakciónk? Milyen védettséget ad a vakcina annak, akit beoltottak és a környezetének? Kemenesi Gábor, virológus válaszol a kérdésekre.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa – aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja – korábban úgy nyilatkozott, hogy sokakban él tévhit a koronavírus vakcinával kapcsolatban. Videójában a leggyakrabban felmerülő kérdéseket válaszolta meg.

Hogy lehet, hogy ilyen gyorsan elkészült a koronavírus vakcina?

Ilyen például az, hogy hogyan készülhet el ilyen gyorsan egy vakcina, amikor maga a Covid-19 is új még az emberek számára. Kemenesi válasza:

„Óriási szerencsénk, hogy találkoztunk már más koronavírussal (SARS-1 és MERS), így elég sok tudás gyűlt össze. Sok kísérleti eredmény tehát már készen állt, éveket sikerült spórolni így a fejlesztéssel”.

Hozzátette, hogy a humán tesztelésre sem kellett annyit várni, mint alapesetben, hiszen a világméreteket öltött koronavírus járvány miatt szántak pénzt a kísérletekre, és orvosokból, tesztalanyokból is volt bőven jelentkező, továbbá a bürokratikus út is jelentősen lerövidült.

Aki megkapta a koronavírus vakcinát, tovább tudja adni a fertőzést, ha koronavírusos lesz?

Eddig arra van egyértelmű válasz, hogy a koronavírus vakcina megóv-e a súlyos lefolyású covidtól, és egyáltalán, a megbetegedéstől, amire a válasz az, hogy igen. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy a beoltott és tünetmentes emberek képesek-e átadni a koronavírus fertőzést.

Okozhat-e allergiás reakciót a koronavírus vakcina?

Kemenesi elmondta, hogy 4,5 millió ember kapta meg a Pfizer/BioNTech koronavírus vakcinát világszerte, és csak elenyésző esetben tapasztaltak allergiás tüneteket. A virológus elmondása szerint a Pfizer koronavírus vakcinájában nincsenek benne azok az anyagok, amelyek más oltóanyagban erősebb reakciót szoktak okozni. Az immunitásért felelős mRNS molekulát zsírmolekulákba csomagolják, Kemenesi szerint ez okozhat egyeseknél allergiás reakciót. Kemenesi kiemelte: a koronavírus sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az ellene kifejlesztett oltóanyag okozta allergiás reakció, ami egyébként is keveseknél fordul elő.

Olvasson tovább!

Miért nem adható a Covid vakcina a gyereket tervezőknek, várandósoknak, és azoknak, akik 3 hónapon belül túljutottak a fertőzésen?

Várandósoknak és gyereket tervezőknek azért nem adják be, mert az erre vonatkozó kutatások eredményét még meg kell várni, azaz tudományosan kötelező megvizsgálni a rájuk gyakorolt hatást.

Azok pedig, akik már átestek a koronavírus fertőzésen, körülbelül 3 hónapig természetes védettséget szereztek, ezért első körben kimaradnak az oltásból, hogy a többieknek jusson oltóanyag.

A videót ITT nézheti meg.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához