Ezeket látta már?

Indiai mutáns: a fertőzöttek 75 százalékát az új variáns okozza az angoloknál

post-covid, koronavírus, köhögés

A koronavírus indiai variánsa okozza a megbetegedések nagy részét az angoloknál.

Indiai mutáns a briteknél is gyorsan terjed

Nagy-Britanniában továbbra is néhány fertőzési gócpontra összpontosul az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai variánsa - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock hozzátette: az e térségekben tapasztalt fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.

Hancock a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltások megtörik a kapcsolatot az új fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálesetek számának változása között. A miniszter az oltások fontosságát illusztrálandó elmondta: a brit statisztikai hivatal adatai szerint a felnőtt brit lakosság háromnegyedének - az átlagon belül a 50 éven felüliek több mint 90 százalékának - szervezetében vannak jelen a koronavírus-fertőzés ellen védő antitestek.

Az eddigi kutatások szerint a koronavírus indiai variánsa ellen megfelelően erős védelmet nyújtanak a nyugati vakcinák, vagyis - bár ez a mutáns még a brit változatnál is könnyebben terjed - a védekezés ellene a jelenlegi ismereteink szerint hatékony lehet a védőoltásokkal.

Az indai mutáns sajátságos tünetei

A vírus indiai variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak.

Kutatók szerint az új variáns új tünetekkel jelentkezett. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

A fektegomba-fertőzésről itt írtunk, kattintson tovább

Olvassa el ezt is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához