Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: Kínában még évekig korlátozhatják az utazást a zéró covid miatt

kína, covid, zeró-covid, omikron, koronavírus

Kínában még évekig érvényben maradhat a zéró covid stratégia.

A Kínai Kommunista Párt pekingi titkára, Caj Csi szavait tette közzé az interneten a Beijing Daily arról, hogy még évekig kell a kínaiaknak a zéró covid szabályai szerint élniük."A következő öt évben Peking rendületlenül meg fogja ragadni a járványmegelőzés és -ellenőrzés normalizálását" - írja a The Guardian cikke alapján az Infostart.

A hírt később az állami médiában is megosztották, és a Weibón, a kínai közösségi oldalon is terjedni kezdett, azonban az 5 évre vonatkozó szöveget, és az ehhez kapcsolódó hashtaget is törölték. A CNN később lehozta a teljes beszédet, amiből kiderült, hogy a Beijing Daily idézete félreérthető volt. Cai ugyanakkor részletesen kifejtette, hogy a zéró covid stratégiát hogyan lehet fenntartani a kínai fővárosban a következő 5 évben.

Az érvényben maradó járványügyi ellenőrzések közé tartoznak

  • a rutin PCR-vizsgálatok
  • a szigorú belépési szabályok
  • a lakónegyedekben és nyilvános helyszíneken végzett rendszeres egészségügyi ellenőrzések
  • valamint a Pekingbe belépő és onnan távozó emberek szigorú megfigyelése és tesztelése.

A bejelentés érthető módon heves reakciókat váltott ki az interneten. Kínában még mindig érvényben lévő zéró covid elv égisze alatt néhány fertőzött miatt lakónegyedeket zártak le az elmúlt hetekben, hónapokban. Ez vezetett többek között Sanghaj több hetes lezárásához, valamint a szigorú utazási korlátozásokhoz a kínai fővárosban, ahol nemrég indult újra az iskolai jelenléti oktatás.

Koronavírus: Ausztriában berobbant a covid nyári hulláma - olvasson tovább!

Sanghajban március óta most hétvégén nem találtak először új fertőzötteket, azonban a lezárások vagy utazási korlátozások veszélye azonban továbbra is fennáll. A múlt héten Sencsen egy negyedét és több lakóháza került vesztegzár alá, miután egyetlen esetet találtak.

Forrás: infostart.hu