Koronavírus: meddig számolhatunk még újabb variánsokkal? Ez a szakember válasza

koronavírus, covid, mutáció

A magyar szakember megadta a választ arra a kérdésre, ami sokunkat érdekel.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő hívta fel arra a figyelmet, hogy a koronavírus variáció hogyan is jöhetnek létre, és miért fontos, a magas átoltottság azokban a gazdaságilag elmaradott országokban is:

"MEDDIG ÖZÖNLENEK MÉG A MUTÁNSOK??? Mindig úgy beszélünk a koronavírus fertőzésről, mintha csak egy variáns okozhatná. Ám létezik-e kétféle variánssal történő egyidejű fertőzés, továbbá szervezeten belül keletkezett új mutánsok is lehetnek és mi lehet ennek a kockázata-következménye? Járjunk utána, és ÉRTSÜK MEG JÓL, miért fontos a szegény országok járványkezelése, benne az oltásokkal, amire amúgy a WHO már figyelmeztetett, és aminek a negatív következményeit most érezzük

A kockázat kétféle lehet:

1) esetlegesen súlyosabb betegség kimenetel;

2) a kétféle variáns elősegíti újabb variánsok fokozottabb kialakulását.

Ami az 1) pontot illeti, leírtak már ilyen kevert variánsos COVID-19 eseteket, de úgy tűnik, ezek nem veszélyesebbek, mint az egyfajta variáns által kiváltott betegségek (1, 2). Ugyanakkor egy idős belgiumi hölgy (90 éves) ilyen kevert alfa+béta SARS-CoV2 variáns fertőzés után hunyt el (3).

Ami a 2) pontot illeti, a SARS-COV2 vírus egy örökítőanyag (RNS) szálból áll. Kimutatták, hogy abban az esetben, ha egy sejtet egyszerre kétféle genetikai módosulat fertőz meg (duális infekció). akkor úgynevezett rekombináció jöhet létre, azaz új variánsok keletkezhetnek (4, 5, 6, 7).

Persze előfordulhat az is, hogy kétféle variáns a szervezeten belül alakul ki, nem „készen” érkezik, de ez a járványügyi adatokból kideríthető.

Olvasson tovább! Súlyos Covid: egy új magyar kutatás szerint a védőoltások erős védelmet adnak

Mármost, ahol sok a legyengült immunrendszerű beteg (pl. HIV fertőzött), akiknek a szervezetében hosszú ideig szaporodik és mutálódik a vírus, a különféle mutációk, akár a szervezeten belül keletkeztek, akár kívülről érkeztek, elősegíthetik újabb variánsok kialakulását."

Hivatkozások

1. https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2021.01.21.21249764v1

2. https://indianexpress.com/.../coinfection-two-covid.../

3. https://www.independent.co.uk/.../covid-variant-cases...

4. https://academic.oup.com/cid/article/71/15/884/5781085

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7378485/

6. https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1009226

7. https://www.the-scientist.com/.../plenty-of-evidence-for...

Forrás: EgészségKalauz