Koronavírus megelőzése: milyen szájmaszkot, arcmaszkot vegyünk?

#koronavírus #szájmaszk #arcmaszk #koronavírus ellen
2020.02.27.

Sokan rettegve rohannak a gyógyszertárba, hogy a koronavírus ellen arcmaszkot szájmaszkot vegyenek, mert úgy vélik, ezzel megvédhetik magukat. Ne essünk azonban pánikba, ha nem kapunk maszkot, elmondjuk, miért!

UPDATE: felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a jelenlegi (2020.április 10.) információk szerint MINDENKINEK ajánlott viselni maszkot, akár betegnek érzi magát, akár nem! A varrott, textil maszk is többet véd, mintha nem viselünk egyáltalán semmit!

Megrohamozták a patikákat, gyógyászati segédeszközöket áruló boltokat azok, akik arcmaszkot akartak venni a koronavírus ellen. A maszk azonban hiánycikk, egyre kevesebb helyen elérhető, ráadásul sokkal drágábban adják, mint néhány hónapja. Felesleges azonban pánikolni, ha nem kapunk maszkot! A legelterjedtebb, leggyakoribb és legolcsóbb maszk ugyanis nem véd meg a koronavírustól, és az sem mindegy, hogyan használjuk a maszkot.

Melyik maszk mire jó?

Többféle arcmaszk van jelenleg is forgalomban (már ahol egyáltalán még kaphatóak ezek), és az egyes típusok között komoly különbségek vannak. Amit a legtöbben keresnek – és amitől a védelmet remélik –, a hagyományos sebészi, egészségügyi maszk olyan anyagból készül, mely átengedi a rendkívül apró részecskéket, vagyis a vírusokat. Nem is zár tökéletesen, nem simul az arcra, így a vírust tartalmazó cseppecskék a maszkviselés ellenére bejuthatnak a szervezetbe. Ezek a maszkok inkább arra alkalmasak, hogy ha mi magunk betegek vagyunk, köhögünk, tüsszögünk, a kórokozókat ne „szórjuk szét” a környezetünkben, vagyis megvédjünk másokat az esetleges fertőződéstől.

Nagyobb védelmet nyújt a félálarc, melyet FFP3 (filtering face piece 3) vagy N95 maszk néven is ismerhetünk . Ezek ára jóval magasabb, mint a műtős maszkoké. A félálarc teljesen zárt, rásimul az arcra, belélegzéskor megszűri a levegőt, így a vírusok nem juthatnak be a szervezetünkbe. Vagyis ezt a típusú maszkot érdemes beszerezni, ha hozzájutunk.

Hogyan használjuk a maszkot?

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai, ezek betartása nélkül az arcmaszk nemcsak hogy nem véd, de a fertőzések melegágya lehet!

 • A maszk felvétele előtt alaposan mossunk kezet szappannal, vagy dörzsöljük át a kezünket alkoholtartalmú fertőtlenítővel.
 • A maszkot igazítsuk az orrnyereghez, és úgy tegyük fel, hogy az orrot és a szájat egyaránt befedje. Bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek szabad részek a maszk és az arcunk között.
 • Ne érjünk a maszk külső részéhez, sem felvételkor, sem viselés közben, sem pedig akkor, amikor levesszük! Ha véletlenül mégis megérintjük, mossunk kezet!
 • Cseréljük le a maszkot, ha nyirkos lesz!
 • Az egyszer használatos maszkokat ne vegyük fel újra, még akkor sem, ha megszáradtak.
 • A használt maszkot azonnal dobjuk ki egy lefedhető szemetesbe.
 • Mossunk kezet, mielőtt új maszkot tennénk fel!

Olvass tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Akkor viseljek maszkot vagy sem?

A legutóbbi ajánlások értelmében fontos, hogy viseljük a maszkot akkor ha:

 • ha betegek vagyunk, köhögünk vagy tüsszögünk (függetlenül attól, hogy a koronavírus okozta a betegséget vagy sem);
 • ha készek vagyunk más higiéniás előírásokat is betartani, például rendszeresen, alaposan megmossuk, fertőtlenítjük a kezünket;
 • ha tisztában vagyunk a maszkviselés szabályaival és rendszeresen tudjuk azt cserélni;
 • ha fertőző betegről gondoskodunk;
 • ha közösségbe, boltba, gyógyszertárba, stb. megyünk.

Ha már van maszkunk, viseljük, ha még nincs, akkor varrassunk, varjunk textil maszkot! Arra legyük tekintettel, hogy a készletek felvásárlása, a maszkok otthoni felhalmozása sokkal károsabb lehet, mint amennyi előnnyel jár, hiszen éppen azoknak nem juthat, akiknek valóban szüksége van ezekre az eszközökre.

Forrás: EgészségKalauz