Koronavírus: mégis védhet a szájvíz a Covid ellen?

#szájvíz #koronavírus #Covid-19 #fertőzés
2021.02.27.

Amerikai tudósok most azt vizsgálják, képes lehet-e elpusztítani a szájvíz a koronavírust, ezzel pedig hatékonyan csökkenteni annak a rizikóját, hogy valaki továbbadja a fertőzést.

Az elmúlt évben számtalan módszerrel próbálták felvenni a harcot a koronavírus terjedése ellen. Ezek egy része nemcsak hatástalan, de veszélyes is volt. A legjobbnak még mindig a távolságtartás-kézmosás-maszkviselés hármasát tartják, így, kellő fegyelmezettség mellett, hatékonyan lehet kordában tartani a vírus terjedését.

Amerikai tudósok azonban most egy új módszert kívánnak vizsgálni. A University of North Carolina fogorvosi karának kutatói azt feltételezik, a szájvizes öblögetés hatékony lehet a koronavírus terjedésének megállításához. Laboratóriumi vizsgálatok során már kiderült, hogy a szájvíz gyorsan képes elpusztítani a COVID-19-et okozó vírusokat, azt azonban még nem sikerült bizonyítani, hogy az öblögetés a szájüregben is csökkenti a vírusrészecskék számát, ezzel pedig csökkenti annak a rizikóját, hogy a fertőzést másoknak is továbbadják az érintettek.

Német kutatók laboratóriumi körülmények között korábban már sikeresen kimutatták, hogy a nyálhoz hasonló közegben található SARS-CoV-2 részecskék inaktiválódnak, ha szájvízzel keverik össze őket. A 2020. nyarán végzett kísérletben 8, Németország gyógyszertáraiban és drogériáiban kapható szájvizet használtak. A gargalizálás, szájöblögetés hatását harminc másodperces intenzív rázogatással utánozták. Ezután vizsgálták a vírusrészecskék mennyiségét. Három olyan szájvizet is találtak, melyek alkalmazása után nem lehetett aktív vírust felfedezni a mintában.

A mostani, hamarosan induló kutatás egyik fókuszpontja, hogy olyan módszert találjanak a koronavírus terjedésének lassításához, melyet azokban a helyzetekben is könnyen lehet alkalmazni, amikor a távolságtartásra, illetve maszkviselésre nincs lehetőség.

A hamarosan induló kutatás során szakemberek, Laura Jacox vezetésével a nyálmintákban található vírusrészecskék számát próbálják meg mérni, a szájvíz előírásszerű használata előtt és után. Mivel a nyálat folyamatosan termeli a szervezet, 15 percenként vesznek majd mintákat. Ezzel is nyomon tudják majd követni, mennyi ideig hatékony a szájvíz a vírusok számának és a fertőzőképességnek az esetleges csökkentésében.

A vizsgálat során olyan szájvizeket tesztelnek majd, melyek az üzletekben bárki számára elérhetőek, és antibakteriális, fertőtlenítő összetevőket tartalmaznak. „A vizsgálat során valószínűleg azt is meg tudjuk majd határozni, mely hatóanyagok a legígéretesebbek a koronavírus ellen” - mondta Jacox.

Ha sikerül bizonyítani, hogy a szájvizek alkalmazása csökkenti a koronavírus terjedését, akkor egy újabb hatékony fegyver áll majd a rendelkezésünkre a COVID-19 elleni küzdelemhez. A szájvizek ugyanis éppen ott, a szájüregben „hatnak”, ahol a koronavírus rendkívül könnyen bejuthat a szervezetben, és ahonnan a legnagyobb eséllyel indul ki a fertőzés továbbadása. „A szájvíz alkalmazása alacsony kockázattal jár, a legtöbb ember számára biztonságos, költséghatékony. Ugyanakkor, komoly eredményeket érhetünk el vele” - mondta Jennifer Webster-Cyraque professzor, a kutatás másik vezetője.

A korábbi német kutatást végző szakemberek és a most induló amerikai vizsgálatban részt vevő kutatók egyaránt hangsúlyozzák, hogy a szájvizes öblögetés nem alkalmas a COVID-19 gyógyítására. A szájvíz ugyanis nem képes megakadályozni azt, hogy a sejtekbe bejutó vírusok elszaporodjanak. Ugyanakkor annak esélyét jelentősen csökkentheti, hogy a fertőzést továbbadjuk másoknak, köhögés, tüsszentés vagy akár beszéd során.

Forrás: EgészségKalauz