Ezeket látta már?

Koronavírus: megjelent az omikron kentaur alváltozata, ami még gyorsabban fertőz

koronavírus, omikron, rajz

Az újabb omikron variánsa a kentaur nevet viseli, és a jelenlegi tudás alapján gyorsabban terjedt, mint az omikron többi alváltozata.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a covid egy újabb variánsáról, ami megjelent:

"A világ országaiban jelenleg domináns SARS-CoV2 vírusváltozat az omikron variáns. Az elmúlt hónapokban azonban számos alváltozatot észleltek az okimron vonalon belül. Az egyik, a virológusok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által használt Pangeo leszármazási vonalon a BA.2.75 nevet kapta. Ezt egy Tweet-bejegyzés nevezte el Centaurus-nak (kentaurnak) (lásd lent); tehát ez nem hivatalos, hanem laikus elnevezés, amit a média kapott fel és terjesztett el.

A WHO még nem tekinti a BA.2.75-öt aggodalomra okot adó alvariánsnak, bár jelenleg figyelemmel kíséri azt. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2022. július 7-én monitorozás alatt álló alvariánsnak minősítette. Jelenlétét európai országokban, köztük az Egyesült Királyságban és Németországban is észlelték.

A szakértők először 2022 májusban jelentették ezt a változatot Indiában, ahol a hírek szerint gyorsabban terjedt, mint az omikron többi alváltozata.

A szakértők már megállapították, hogy a BA.2.75-nek kilenc mutációja van, ezek közül nyolc új a tüskefehérjét kódoló genom területén, a 29 BA.2-mutáción felül, amelyek már jelen voltak abban a változatban, amelyből kifejlődött.

Olvasson tovább! Köhög, tüsszög? Nem biztos, hogy a légkondi az oka - ezt üzeni az üzemorvos

Az adatok azt mutatják, hogy a BA.2.75 különösen alkalmas a delta variáns által generált immunvédelem leküzdésére, miközben hasonló más omikron variánsokhoz az oltást követően. El kell azonban mondani, hogy az adatok nagyon előzetesek és kevés betegre vonatkoznak, valamint egyelőre csak pszeudovírussal generáltak, szemben a valódi BA.2.75 izolátumokkal, így ki kell várnunk a további eredményeket."

https://twitter.com/xabitron1/status/1542933593042845698...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához