Koronavírus: nem minden esetben hatékony a kínai CoronaVac vakcina

#koronavírus #Covid-19 #vakcina #Sinovac
2021.03.03.

Egy friss tanulmány szerint a CoronaVac vakcinája nem vethető be sikerrel a koronavírus brazil variánsa ellen.

A Covid-19 brazil mutánsa eképes arra, hogy kikerülje a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég CoronaVac nevű vakcinája által termelt antitesteket a szervezetben – derült ki két brazil egyetem előzetes tanulmányából. 8 pácienst oltottak be a dél-amerikai országban eddig leginkább használt kínai oltóanyag 2 adagjával.

A Sao Pauló-i Egyetem (USP) és a Campinasi Egyetem (Unicamp) tudósai vérplazmát vettek az önkéntesektől, és megvizsgálták a CoronaVac hatékonyságát a vírus brazil törzsével szemben. Mint a kutatók közölték:

Az adatok arra utalnak, hogy a P.1 (a brazil variáns) képes kikerülni az olyan inaktivált víruson alapuló vakcina által termelt semlegesítő antitesteket, mint a CoronaVac.

Ez is érdekelheti:

A jelentés szerzői mindazonáltal közölték, hogy szükség van további, több mintát alapul vevő vizsgálatokra következtetéseik megerősítéséhez. Véleményük szerint annak érdekében, hogy elejét vegyék a vírus brazil törzse további terjedésének, szükség lehet egy 3. adag beadására az oltóanyagnak a brazil vagy egyéb variánsokra módosított változatából.

A dél-amerikai ország 27 állama közül már 17-ben jelent meg a brazil variáns. A több mint 200 millió lakosú Brazíliában jegyezték fel a harmadik legtöbb koronavírus-fertőzöttet a világon, 10,6 milliót, bár egészségügyi szakértők szerint ez a szám akár 2-3-szor is nagyobb lehet valójában.

A CoronaVac nem azonos a Sinopharm kínai vakcinával, amelyet itthon is alkalmaznak.

Forrás: MTI