Ezeket látta már?

Koronavírus: Románia átsorolt minket a zöld zónába, így lehet most beutazni

románia, idiai mutáns, duplamutáns, koronavírus

A román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot, azaz korlátozás nélkül lehet beutazni – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán péntek este. Mit jelent ez a valóságban?

A külügyminiszter azt írta, hogy a gyors oltási program nyomán javuló járványhelyzetnek köszönhetően a román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot, így innentől kezdve szabadon, mindenfajta teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok Romániába.

Pfizerrel oltanak a csíksomlyói búcsún: bárki kérheti, regisztráció nélkül

Eddig Magyarország a sárga jelzésű országok listáján volt. A zöld besorolású országokból érkezők korlátozások nélkül beléphetnek Romániába. A bukaresti hatóságok a múlt héttől azokat az országokat sorolják az úgynevezett zöld zónába, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek aránya lakosságarányosan másfél ezrelék vagy alacsonyabb.

Kell-e oltási igazolás Romániába?

Igen, kell.

Figyelem! Az oltásigazolás és a védettségi igazolvány nem ugyanaz! Románia a védettségi igazolványt továbbra sem fogadja el!

A Konzuli Szolgálat oldalán szereplő információk szerint az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Amennyiben az igazolás nem tartalmazza az adatokat angol, vagy román nyelven, a határon kérhetik az igazolás fordításának bemutatását is. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól. (Magyarország jelenleg a „zöld zónába” tartozik, így onnan korlátozás nélkül lehet beutazni Romániába.)

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához