Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: tovább mutálódott az omikron - ezt mondják róla a szakemberek

omikron, vírus, járvány, terjedési sebesség, áttöréses fertőzés

Egyelőre nem ismert, hogy mennyire fertőzőképes az új variáns, és azt sem tudjuk, hogy milyen súlyos megbetegedést képes kiváltani.

Több országban, köztük Kanadában, Dániában, Szingapúrban, Kínában, Ausztráliában és Izraelben is kimutatták az új típusú koronavírus omikron variánsának új altípusát.

A „továbbfejlődött” omikron variáns

A Covid-19-et okozó koronavírus egy új variánsának a megjelenése minden esetben rizikót hordoz magában. Nem zárható ki, hogy az új variáns fertőzőképesebb lesz, mint a korábbiak, esetleg súlyosabb lefolyású kórképet okoz, vagy éppen kikerüli a vakcinák jelentette védelmet.

Nincs ez másként a napokban leírt, omikronból levezethető, omikron altípus variánssal sem. Az Egészségügyi Világszervezet – adatok hiányában – egyelőre még nem sorolta be a viszonylag új vírusvariánst. Nem tudjuk, hogy az omikron-altípus „csak” figyelemre méltó vagy, súlyosabb esetben, aggodalomra okot adó variánsnak minősül-e.

2021. jan. 13-án Izraelben 20 olyan Covid-19-esetet azonosítottak, amelyeknél az új omikron altípus-variáns a felelős a megbetegedésért. Ennek egyelőre még kódja/neve sincs. Annyit tudunk jelenleg az új alvariánsról, hogy az több mutációt tartalmaz, mint az „originális” omikron variáns.

Az új alvariánsról egyébként elsőként néhány hete számoltak be Kínában, és feltételezhető, hogy onnan származik. Emellett, Dániában, Ausztráliában, Kanadában és Szingapúrban is megjelent már az omikron mutált verziója.

Igen gyakori az új variánsok megjelenése

2022 januárjában egyébként több koronavírus-variáns is szerepelt a hírekben, amik aztán „eltűntek”. Ilyen volt a delta és az omikron variánsok hibridjeként emlegetett deltakron variáns. Erről elsőként azt hitték, hogy csupán laboratóriumi műtermék, és a szakemberek gondatlansága vezetett ahhoz, hogy a delta variánst tartalmazó biológiai minták összekeveredhettek az omikron variánst tartalmazóval.

Később azonban, ahogy egyre több országban írták le a deltakron hibridet, ez az elmélet már aligha tarthatta fenn magát. Mindenesetre a szakemberek emiatt a – (delta + omikron) - kereszteződés miatt nem aggódnak.

Olvasson tovább! Hogyan használjam a covid teszteket?

Nemrégiben megjelent egy – feltételezhetően Afrikából behurcolt - francia koronavírus mutáns is (IHU vagy tudományosan B.1.640.2), ami eleinte aggodalmat váltott ki szakmai körökben, már csak abból kiindulva, hogy az omikron 37 mutációjával szemben ebben a francia vírusverzióban 46 mutációt fedeztek fel. Úgy tűnik azonban, hogy az IHU variánst háttérbe szorította az omikron masszív terjedése.

Az elmúlt hetek koronavírus-mutációs eseményeit szemlélve sajnos úgy tűnik, hogy a koronavírusok új verzióinak a száma behatárolhatatlan, és korántsem biztos, hogy az omikron jelenti a koronavírus pandémia végét. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus az életünk szerves – megkeserítő – része lesz, újabb és újabb mutánsok fognak születni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

via

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához