Koronavírus: új szövődmény lehet a hajhullás

#koronavírus #hajhullás #covid #szövődmények
2020.12.01.

A Covid-19-en átesett, gyógyult betegek a vírus leküzdése után hónapokkal vették észre, hogy ritkul, hullik a hajuk. Szakértők ezt a koronavírus egyik kellemetlen szövődményének tekintik. De mi köze a vírusnak a hajhoz?

"Nem vagyok egy érzelmes ember, de elmondhatom, hogy amikor beállok a zuhany alá, szinte sírni tudnék" - nyilatkozta a pennsylvaniai Stacey Maravola, akinek 2 hónappal a pozitív Covid-19 teszt után csomókban kezdett hullani a haja.

Ez a koronavírus 7 új, furcsa tünete - kattintson!

Szaértők szerint ennek egyik oka a pandémia miatti megnövekedett stressz lehet, amely köztudottan fokozott hajhulláshoz vezet. "Felkavaró, különösen azok számára, akik súlyosabb lefolyású koronavírus betegségen mentek keresztül" - mondta Dr. Sara Hogan, a Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Karának bőrgyógyász és egészségtudományi klinikai oktatója.

Hirtelen hajhullás minden stresszes esemény után bekövetkezhet, ideértve a nagyobb műtétet vagy akár egy olyan érzelmi stresszt is, mint egy új munkahely megkezdése - mondta Hogan, aki kihangsúlyozta, hogy korábban átlagosan heti három-öt hajhullást szenvedő beteget látott, most pedig akár hetet is lát naponta.

Más betegség is állhat a háttérben

A problémát érdemes már csak azért is kivizsgáltatni, mert előfordulhat, hogy a koronavírus okozta stresszen kívül más problémák is lappanganak a háttérben, mint például pajzsmirigyproblémák vagy vérszegénység. Megnyugtató lehet a hír, hogy a koronavírus és az általa okozott stressz sem tart örökké, tehát ez a "szövődmény" idővel elmúlik, a folyamatot pedig gyorsíthatjuk megfelelő hajvitaminokkal és relaxációval.

Forrás: egeszsegkalauz.hu