Koronavírus vakcina mellékhatásai: melyik okoz súlyosabb panaszokat?

#koronavírus #vakcina #covid #oltás
2021.02.22.

A németek tapasztalatai kifejezetten tanulságosak!

Közel 4 millió beadott koronavírus elleni vakcina, Pfizer/BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagok, több ezer jelentett mellékhatás és oltási komplikáció, köztük súlyosak is, ötvennél több anafilaxiás reakció, több mint 200 haláleset. Mit mutatnak a németországi, a Covid-19 elleni vakcinák biztonságosságára vonatkozó számadatok?

Koronavírus vakcina mellékhatások a német tapasztalatok alapján

Németországban már közel 4 millió koronavírus vakcinát adtak be 2021. 02. 13-ig. A beadást követően jelentett mellékhatásokról, súlyos mellékhatásokról és halálesetekről rendszeresen részletes jelentéseket készít, és tesz közzé a Paul-Ehrlich-Intézet.

A német oltási kampány 2020. december 27-én kezdődött, és azóta is intenzíven folyik. A beadott oltóanyagok döntő része (97 %) Pfizer/BioNTech oltóanyag volt, és csak elenyésző arányban szerepelt az oltóanyagok között Moderna (2,2%), illetve AstraZeneca vakcina (kevesebb, mint 0,8 %). Ennek alapján a Moderna és az AstraZeneca vakcinák esetén meghatározott mellékhatás-gyakorisági adatok sokkal inkább előzetes adatoknak tekinthetők, mintsem véglegeseknek. A jelenleg bemutatott adatok a beadott vakcinák számának a növekedésével változhatnak.

A 3 különféle Covid-19 vakcinával (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) kapcsolatba hozható mellékhatások együttes értékelése alapján minden beadott 1000 dózisra 1,9 jelentett mellékhatás/oltási komplikáció esik, és az 1000 dózisra vonatkozóan jelentett súlyos mellékhatások száma 0,3.

Kiemelendő, hogy az oltott német személyeknél eddig összesen 52 esetben lépett fel – a nemzetközileg elfogadott esetdefiníciónak megfelelő - anafilaxiás reakció.

Halálesetek és koronavírus oltási reakciók, mellékhatások

A Paul-Ehrich-Intézet összesen 223 halálesetről számolt be, a halálesetek az oltást követő 29 napon belül történtek. Az elhunytak 46 és 101 év közöttiek voltak. Az elhunytak közül 187-en Pfizer/BioNTech vakcinát kaptak, 36 esetben az oltóanyag típusa nem ismert. 19 személy a második oltást követően hunyt el. Az elhunytak közül 52-en Covid-19-ben veszítették életüket,- feltehetően náluk az immunvédelem még nem alakult ki. 75 személynél – akik több alapbetegséggel küzdöttek – nem Covid-19 okozta a halált. 96 esetben a “halál oka ismeretlen” – derül ki a nyilvántartásból.

A szakértői elemzések rámutatnak arra, hogy a jelentett mellékhatások és oltási reakciók ellenére a vakcináció egyértelműen pozitív hozadékú.

Koronavírus vakcinák mellékhatásai Forrás: EgészségKalauz

Ez is érdekelheti:

A táblázatban feltüntetett adatok a Paul-Ehrlich-Institut által közzétett adatok, amik a németországi oltási kampány kezdetétől (2020. december 27.) 2021. február 12-ig foglalják magukban a védőoltási kampány biztonságosságára vonatkozó adatokat. Megjegyzés: 63 esetben a súlyos mellékhatásokról nem derül ki, hogy melyik vakcinához köthetők.

*a megadott számadatok alapján számolt %-os érték.

dr. Budai Marianna phd

Forrás: PEI

Forrás: EgészségKalauz