Ezeket látta már?

Koronavírus:10 perces teszt, és ki sem kell szállni az autóból

koronavírus, teszt

Az autós vizsgálóközpontok nemcsak gyorsan eredményt adnak a koronavírus fertőzöttségről, de az egészségügyi személyzet számára is biztonságosabbak.

A COVID-19-cel kapcsolatban az egyik legkomolyabb probléma, hogy nem mindenhol áll rendelkezésre elegendő, megfelelő minőségű, a fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt. Pedig a szakemberek szerint minél több embert sikerül megvizsgálni, annál hatékonyabban tudják kordában tartani a járványt. Az új koronavirus egyik legnagyobb veszélye ugyanis a hosszú lappangási idő, illetve, hogy sok embernél rendkívül enyhe tünetekkel jár a betegség. Emiatt egy vírushordozó napokig, sőt akár hetekig terjesztheti a koronavírust.

Dél-Korea példátlan tesztközpontokat alakított ki

Az autós, drive-thru gyorséttermekre emlékeztető tesztközpontoknak más előnye is van. Ez a módszer sokkal kevésbé terheli az egészségügyi ellátórendszert, az esetlegesen fertőzött nem tartózkodik egy légtérben másokkal a rendelőben, és természetesen, annak a rizikója is csökken, hogy az egészségügyi szakemberek fertőződjenek meg.

A Reuters beszámolója szerint Dél-Korea egy-egy ilyen vizsgálóközpontjában még az autóból sem kell kiszállni, az eredmény pedig 10 perc alatt megvan. A védőöltözetet és speciális szemüveget viselő orvosok mintát vesznek a hozzájuk érkezőktől, akik, ha a teszt negatív, mehetnek is tovább. A várakozási idő így a harmadára csökkent és a koronavírussal való fertőződés esélye is csökkent. Dél-Korea több nagyváros közelében felállított ilyen tesztközpontokat, ahol naponta 100 gyanús esetet is megvizsgálnak.

A németek is hasonló módszerrel dolgoznak

Hasonló módon teszteli az esetleges fertőzöttséget egy német kisváros, Gross-Gerau, ahol a helyi kórház parkolójában állították fel a vizsgálóközpontot. Azok, akik úgy vélik, megfertőződhettek a koronavírussal, telefonon beszélhetnek egy orvossal, aki eldönti, szükséges-e számukra a vizsgálat vagy sem. Ha igen, időpontot kap a parkolóba, ahol a felkészült, védőöltözetet viselő szakmai csapat várja. Elegendő letekernie az ablakot, a szakemberek pedig mintát vesznek a szájából vagy az orrából. A potenciális érintett ezután haza is térhet, míg a mintát laboratóriumba küldik, és 24 órán belül kész is az eredmény, melyről telefonon értesítik a pácienst.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei

„A módszer gyors és könnyű, az emberek szívesen alávetik magukat, mert kényelmes, és az autójukban biztonságban érzik magukat” - mondta Roxana Sauer, a kórház orvosi vezetője. Az intézményben más újításokat is bevezettek, éppen a járvány terjedésének lassítására, például külön „váróparkolót” alakítottak ki, ahol a betegek az autójukban maradhatnak. Egy asszisztenstől személyi hívót kapnak, mely csak akkor jelez, ha éppen sorra kerülnek. Így nem kell hosszú ideig egy légtérben várakozniuk más fertőző betegekkel. Más országok is kezdeményezték hasonló tesztközpontok felállítását.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához