Ezeket látta már?

Kövéreken veszélyesebb az influenza!

2011.01.17. Módosítva: 2015.11.04.

Halálos veszély az influenza, ha valaki nagyon kövér! A H1N1 vírus eleve súlyos influenzajárvány okozójaként jelent meg, de a statisztikai adatok összesítése szerint a fertőzés különösen akkor életveszélyes, ha a beteg kórosan elhízott - mutatták ki amerikai kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009 őszén a H1N1 vírus okozta influenzát milliókat veszélyeztető világjárványnak jósolta.

Kövéreken veszélyesebb az influenza!

Az egész világot súlyosan érintő pandémia szerencsére elmaradt, de minden országban voltak súlyos fertőzések, betegek, akik gépi lélegeztetésre szorultak és végül életüket vesztették.

Janice K. Louie és munkacsoportja Kalifornia egészségügyi statisztikáját dolgozta fel. Részletesen értékelték azokat az eseteket, amikor 2009-ben négy hónap alatt influenza-fertőzés miatt kórházi kezelésre kényszerültek a betegek. A statisztikában csak a 20 évesnél idősebb felnőttek szerepeltek.

Ebben az időszakban 534 felnőtt beteget vittek kórházba vírusfertőzésnek megfelelő tünetekkel, és a vizsgálatok igazolták is a H1N1 vírus jelenlétét. A fertőzöttek 43 százaléka ötvenévesnél idősebb volt, és 72 százalékuk kórházi ápolását súlyos influenzának megfelelő tünetek tették szükségessé.

Az influenza miatti kórházba fölvett felnőttek 51 százaléka a testtömeg-index alapján elhízottnak minősült. A WHO szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) 25-29,9 közötti, elhízott pedig az, akinek mutatója 30 fölötti. (A testtömegindexet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.)

A Clinical Infectious Diseases szaklap februári számában megjelenő tanulmányukban a kutatók hangsúlyozzák, hogy az 51 százalékban elhízott felnőttek a kaliforniai átlag kétszeresét jelentik. Az influenzában meghaltak 61 százaléka volt 30-as testtömeg indexnél kövérebb, sőt a halottak 31 százalékának indexe meghaladta a 40 egységet, tehát ezek súlyosan elhízottnak számítottak.

"A súlyosan elhízott embereket, akiknek testtömeg indexe eléri, vagy meghaladja a 40 egységet, influenza ellen évente oltani kell. Orvosuknak külön figyelni kell ezekre az emberekre, és ha a vírusfertőzés tünetei megjelennek, fontos a gyors diagnózis és a sürgős kezelés" - írja a munkacsoport vezetője.

Az amerikai tanulmány közzétételével egy időben jelentették be itthon, hogy idén a H1N1 vírus első hazai áldozata egy súlyosan elhízott férfi volt, akit nem oltottak be influenza ellen.

Forrás: MTI