Ezeket látta már?

Lábon kihordta a koronavírust? Ezért ne dőljön hátra

stroke, szívinfarktus, szívbetegség

A post-Covid, azaz a fertőzés után megmaradó panaszok sajnos a tünetmentes koronavírus betegeket gyakrabban érinti, mint azt eddig gondoltuk.

A Covid-19 betegség szövődményeit feltáró kutatások továbbra is folyamatosan zajlanak. Kemény hónapok állnak mögöttünk, és ugyan a Covid-19 fertőzés vihara lassan csendesülni látszik, az általa okozott károk felmérése még csak most kezdődik! Az örömünk tehát nem lehet felhőtlen, hiszen megannyi megválaszolatlan kérdés marad itt velünk, amik egytől-egyig aggodalomra adhatnak okot. Vajon mindenkit érintenek a koronavírus-fertőzés szövődményei? A kórokozó okozhat tartós egészségkárosodást? Miként alakul a védettség a fertőzés után? Ez a sok kérdés riasztó, a válaszok pedig igencsak sürgősek, hiszen számtalan dolgot nem tudunk még a Post-Covid témakörében, azonban ezt a munkát senki nem végzi el helyettünk! Vagy mégis?

Önt érintheti a Post-Covid?

A szerencsések, akik esetleg teljesen tünetmentesen, vagy akár észrevétlenül vészelték át a koronavírus-fertőzést, most valószínűleg kényelmesen hátra dőlnek a kanapén, tudva, hogy ez a cikkünk nem nekik szól. Pedig sajnos az erős tüneteket produkálók mellett, ők is érintettek a vírus szövődményeiben, amik korántsem elhanyagolható jelentőségűek. A lehetséges kockázati tényezők között szerepel a rendellenes vérrögképződés, a különféle gyulladásos folyamatok, amelyek a szívizomzatot, vagy a pajzsmirigyet is érinthetik, sőt akár kóros elváltozásokat is okozhat a vese, a máj, és bélrendszer működésében is, amik jelentős életminőség romláshoz vezethetnek.

De pontosítsuk ezeket kicsit. A koronavírus egyik legrémisztőbb lehetséges szövődménye a szívizomkárosodás, ami szívinfarktushoz vezethet, de a vérben is előidézhet változásokat, így véralvadási zavarok alakulhatnak ki. Ha pedig mindez nem lenne elég, sérülhetnek a vese-, és májfunkciók, és súlyos károsodások mehetnek végbe a szerveztet felépítő sejtekben és szövetekben egyaránt, különféle, az egész testet érintő gyulladásokkal övezve.

Ez is érdekelheti:

Ne üljön ölbe tett kézzel, cselekedjen!

Habár a kialakuló szövődményekre nincsen hatásunk, de arról dönthetünk, hogy időben megkezdjük ezek szűrését!

- Az ismeretlennel úgy vehetjük fel a harcot, ha tájékozódunk, és megpróbálunk minél több információt begyűjteni testünk állapotáról. Úgy gondolom, a legrosszabb, amit tehetünk, ha tétlenül várjuk a panaszok jelentkezését, amíg azok végül elhatalmasodnak! – jelentette ki Varga Krisztián, Az AVIAN Diagnosztika, valamint a Mobilszűrés országos szűrőhálózat-vezetője, aki megoldási lehetőségekkel is szolgál.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához