Ezeket látta már?

Last minute influenza elleni oltás: még most sem késő felvenni!

influenza, oltás, védőoltás, vírus

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, függetlenül egészségi állapotuktól.

Az eddig rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát, 638 451 adagot használtak fel január 3-ig - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

A statisztikák szerint a 3 év alatti kisgyermekek számára a rendelkezésre álló 4000 adag vakcinából 2539 adag fogyott el, ami csaknem 63,5 százalékos felhasználási arányt jelent.

Influenza elleni védőoltás: erről a 3 dologról jó ha tud, mielőtt beadatja

A múlt évhez hasonlóan az idén is ingyenes mindenki számára az influenza elleni védőoltás. Ezen oltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak

  • a 60 éven felüliek, függetlenül egészségi állapotuktól,
  • a krónikus légzőszervi,
  • a szív- és érrendszeri,
  • az anyagcsere-betegségben szenvedők,
  • a csökkent immunitású emberek,
  • továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.
  • Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást, gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az NNK hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt. Ezért, aki még oltatta be magát az influenza ellen, kérje a védőoltást háziorvosától vagy üzemorvosától.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához