Koronavírus és influenza elleni oltás: ennyi időt várjon a kettő között

vakcina, oltás, influenza, koronavírus, védőoltás, covid-19

Koronavírus és influenza oltás egyszerre: mire kell figyelni, ha mind a két oltást beadatjuk magunknak?

Bár tavaly a koronavírus mellett a szigorú korlátozásoknak köszönhetően alulmaradt az influenzavírus, és elmaradt az évente megjelenő influenzaszezon, idén a koronavírus terjedésével párhuzamosan az influenza is visszatér. Amerikai és magyar szakemberek egyaránt az influenza elleni védőoltást felvételét javasolják, amely a Covid-19 elleni vakcinával párhuzamosan is beadható.

Akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni Magyarországon az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

"Az influenza szezon mértékét leginkább az aktuálisan járványt okozó influenza vírus típusa határozza meg. Az idei influenza szezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1.300.000 adag 3Fluart és a 3 éven aluliak számára 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre" - írta meg válaszát az NNK az ATV kérdésére.

Aazt is közölték, hogy az oltóanyagok elosztása központilag történik egy-egy terület érintett, kockázati csoportba tartozó lakosságszámát figyelembe véve, majd a feltett kérdésre is válaszoltak az alábbi módon:

"Az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás orvosi, immunológiai szempontból bármilyen időköz betartásával vagy időköz betartása nélkül is adható, ez utóbbi esetben különböző végtagokba (egyik felkarba az egyik, másik felkarba a másik) adandók a vakcinák. Az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt, amennyiben az oltóorvos javasolja, akkor 1-2 hét időköz tartásával biztonsággal adható a két oltás" - szögezte le az NNK.

Influenza ellen is érdemes oltást kérni

„Az elmúlt években a COVID-19 elleni küzdelem részeként hozott intézkedések, például a maszkviselés, a távolságtartás, az iskolák bezárása egyik hatása az volt, hogy a különböző felső légúti fertőzések száma is csökkent. Ahogy azonban világszerte lazítanak a korlátozásokon, ezek a fertőző betegségek is visszatérnek” - mondta dr. Mark Roberts, az University of Pittsburg vezető szerzője, a két, közelmúltban készült, influenzaszezonnal foglalkozó tanulmány alapján.

Legrosszabb esetben, egy erősen fertőző influenza-változat és alacsony átoltottság mellett, az előrejelzés szerint az USA-ban akár félmillióval is növekedhet a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Dr. Roberts és társai szerint a kórházi ellátásra szorulók és a halálos áldozatok száma is csökkenhet, ha minél többen oltatják be magukat influenza ellen.

„Természetesen, arról egyáltalán nincs szó, hogy álljunk le a koronavírus elleni védekezéssel, csak azért, hogy egy súlyosabb influenzaszezont megelőzzünk” - tette hozzá dr. Roberts. „Mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sokan, különösen a kisgyerekek, még fogékonyabbak lehetnek a betegségekre, és emiatt még fontosabb a védőoltások szerepe, hogy a legrosszabb forgatókönyveket elkerülhessük.”

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu