Ezeket látta már?

Influenza elleni védőoltás: erről a 3 dologról jó ha tud, mielőtt beadatja

influenza elleni oltás, védőoltás, koleszterin, sztatin

Mire kell figyelni, ha influenza elleni oltást kérünk, mikor adassuk be, és kinél van nagyobb esély arra, hogy csökken a hatékonysága? Szakgyógyszerészünk válaszol.

Gondolta volna, hogy a délelőtt beadott influenza elleni védőoltás hatásosabb, mint a délután beadott? Tudta, hogy az elhízottaknál kevésbé hatásos az influenza elleni vakcina, mint a normál súlyúaknál? Nem árt gondolnia arra is, hogy bizonyos gyógyszerek, köztük a koleszterinszint-csökkentő sztatinok szedése is csökkentheti az influenza elleni védőoltás hatékonyságát.

Az influenza elleni védekezés leghatásosabb módja a védőoltás

Az influenza megelőzésének továbbra is a leghatékonyabb módja a védőoltás felvétele. Mindez igaz annak ellenére, hogy egyetlen védőoltás sem képes 100 %-os hatékonysággal megvédeni a beoltott személyt az adott megbetegedéstől. Az elmúlt évek adatai alapján az influenza elleni vakcinák mintegy 40-60 %-os hatékonyságú védelmet nyújtottak a laboratóriumilag igazolt influenzás megbetegedésektől.

Akiknél kiemelten fontos a védőoltás felvétele

Az influenza különösen veszélyes lehet bizonyos betegcsoportokban; náluk a megelőzésre, azaz a védőoltás beadására kiemelt figyelmet kell fordítani.

A veszélyeztetett betegcsoportok a következők:

  • krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedők
  • krónikus szívbetegek
  • cukorbetegek és egyéb anyagcsere megbetegedésben szenvedők
  • HIV-betegek
  • daganatos betegek
  • orvosi kezelés miatt immunszuppresszáltak
  • 65 év fölöttiek
  • 1 év alattiak
  • várandós nők
  • alultápláltak

Tudományos érdekességek az influenza elleni védőoltásról

1. Délelőtt érdemes beadatni

Az immunrendszer külső támadásokra adott válasza napon belüli fluktuációkat mutat, így nem meglepő, hogy az influenza vírus elleni oltás beadásának az időpontja is befolyásolja a betegséggel szemben kialakuló védelmet. A délelőtti (9 és 11 óra közötti) időpontban beadott védőoltások magasabb antitest-koncentrációkhoz, hatásosabb védelemhez vezetnek, mint a délután (15 és 17 óra között) beadottak. Érdemes tehát délelőtt megszúratni magunkat!

2. Aki sztatint szed, annál a védőoltás hatékonysága csökkenhet

A koleszterinszint-csökkentő sztatinok (pl. szimvasztatin, pravasztatin, atorvasztatin) azon hatóanyagok közé tartoznak, amik a „fő” terápiás hatásukon túl immunmoduláns szerepet is betöltenek a szervezetben; így különféle fertőzéses megbetegedések lefolyására lehetnek hatással és a védőoltásokat követően kialakuló immunválaszt is befolyásolhatják.

A korábbi influenzás időszakokból nyert vizsgálati eredmények szerint az influenza vakcina hatékonysága a sztatint-szedőknél csökken. Nem szabad azonban, hogy mindez elriasszon bárkit is a védőoltás felvételétől!

Ez is érdekelheti:

3. A túlsúlyosakat kevésbé védi az influenza elleni vakcina

A 2009-es H1N1 pandémia során figyeltek fel arra, hogy a H1N1-vírus a túlsúlyos betegeknél különösen gyakran okozott súlyos lefolyású megbetegedést. Továbbá, az epidemiológusoknak feltűnt az is, hogy épp az elhízottak esetében volt csökkent mértékű az influenza elleni oltás biztosította védelem. Mindez nem csupán a plusz kilókkal járó nagyobb megoszlási térfogatra visszavezethető alacsony antitest-titerrel magyarázható. Valószínűsíthető, hogy a háttérben az elhízásnak az immunrendszert - eddig nem ismert, kedvezőtlen módon - befolyásoló szerepe húzódik meg. Még egy érv van tehát, ami miatt érdemes lefogyni!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához