Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Légszomj, fáradtság, fejfájás: így kerülhetőek el a poszt-covid tünetek

fáradtság, poszt covid, long covid

A poszt-covid tünetei, mint a fáradtság, a nehézlégzés vagy a fejfájás egyeseknél hosszú hetekig megnehezíthetik a mindennapokat. Ezt lehet ellenük tenni!

Brit kutatók kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik legalább egy koronavírus-vakcinával oltottak, kisebb valószínűséggel alakul ki hosszú covid, mint az oltatlanoknál – olvasható a brit kormányzati honlapon megjelent összefoglalóban, amit a 24.hu szúrt ki.

Az oltás hatása a poszt-covidra

A szakértők 15 korábbi kutatás eredményeit vizsgálták, amelyek közül 8 a koronavírus előtt megkapott oltás hatásával foglalkozott. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy az oltottaknál kisebb valószínűséggel alakul ki a long covid a fertőzés után, mint az oltatlanoknál.

A kutatás szerint azok, akik 2 adag Pfizer, AstraZeneca vagy Moderna oltást vagy az egy adagos Janssen vakcinát kaptak, az oltatlanokhoz és egy dózist felvevőkhöz képest 50 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek 28 napon túl a poszt-covidos tünetektől. A legmarkánsabb különbség a 60 év felettieknél volt az oltottak és az oltatlanok között. A legkisebb pedig a 19-35 éves korosztályban. A vakcinák poszt-covidra gyakorolt pozitív hatását azoknál is megfigyelték, akik csak a fertőzés után vették fel az oltást. Ők is kevesebb poszt-covidos tünetetet tapasztaltak.

A poszt-covid gyakori tünetei

A Covid-19 hosszabb távon is jelentkező, leggyakoribb panasza a fáradékonyság, amely a fertőzésen átesett betegek 58%-ánál jelentkezik, és akár 100 nappal a betegség kezdete után is fennmaradhat. A covid utáni fáradékonyság más, mint egy munkával telt nap végén érzett fáradtság. A koronavírus-fertőzést követő fáradékonyság fájdalommal, alvászavarokkal, a memória romlásával, fizikai vagy szellemi terhelésre romló panaszokkal járhat együtt.

Covid-19 után gyakoriak a neuropszichiátriai tünetek is: így a fejfájás (44%), a figyelemzavar (27%) és a szaglászavar (21%). A betegek negyedénél hajhullás tapasztalható, és a hajvesztés akár egy negyedéven át is problémát okozhat. Légúti maradványtünetként előfordul nehézlégzés (24 %) köhögés (19 %). Ezeknek nyoma is van a tüdőkben, hiszen a korábbi koronavírus fertőzöttek 34 %-nál - 60-100 nap elteltével is - kóros eltéréseket mutatnak a röntgen- vagy a CT-vizsgálatok.

Rossz hír: akár egy éven át is ilyen komoly tüneteket okozhat a covid - olvasson tovább!

Sokan depressziósak (12 %) lesznek, szoronganak (13 %), és vannak olyanok, akiket poszt-traumás stressz szindróma (1 %) kínoz, vagyis náluk vissza-visszatér az álmaikban a Covid-19 jelentette trauma, és a felidézés heves érzelmi reakciókkal, esetleg testi tünetekkel is jár.

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához