Ezeket látta már?

Levendula: körömgomba ellen is bevethető

levendula_borgombara

Portugál kutatók a levendula újabb hatását mutatták ki: az illóolaj elpusztítja az élesztő- és a fonalas gombákat, amelyek az embernél bőr- és körömgombás megbetegedéseket okozhatnak.

A kórokozó gombák közül legismertebb a lábgomba, amelyet a legfelső hámréteg vagy a köröm keratinjából táplálkozó fonalas gombák okoznak. A nyálkahártyákat is megtámadhatja gomba, ez többnyire a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombákra jellemző.

A levendulaolaj hatása

Lígia Salgueiro, a Coimbrai Egyetem kutatója és csapata Portugáliában növő levendula(Lavandula viridis) levegőn szárított leveleiből desztilláltak illóolajokat. Ötvenegy alkotóelemet azonosítottak, legnagyobb arányban az 1,8-cineolt, alfa-pinént, linaloolt és kámfort. Ezt követően megvizsgálták, milyen koncentrációtól hat az olaj gátlón vagy akár halálosan különböző gombákra.

Az olajat és egyes alkotóelemeit külön is tesztelték. A gombákat a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombák, penészgombák és fonalas gombák képviselték. A levendulaolaj a Cryptococcus neoformans nevű penészgomba és a Candida nemzetségbe tartozó különböző élesztőgombafajok ellen bizonyult a leghatékonyabbnak, ugyanakkor kevésbé vált be az úgynevezett kannapenész (Aspergillus) ellen. Az egyes alkotóelemek közül az alfa-pinén volt különösen hatékony.

A levendula gyógyhatásairól - olvasson tovább!

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a természetes eredetű illóolajoknál gyakran a hatóanyagok kombinációjában rejlik a siker titka. Mivel többnyire ugyanannál a koncentrációnál jelentkezett a gombákra nézve gátló és halálos hatás egyaránt, a biológusok úgy vélik, hogy az illóolaj a gombák sejtfalait, illetve a sejtszervecskéket körülvevő hártyát roncsolja.

Tanácsok körömgomba és lábgomba kezelésére

  • Először végezzen érzékenységi tesztet, csepegtessen a csuklójára egy csepp levendula illóolajat. Ha nem érez viszketést, nem lát a bőrén irritációt, akkor bátran használhatja a levendulát, de csak külsőleg!
  • Naponta háromszor csepegtessen a gombás körömre vagy a lábrészre levendula illóolajat. Gyorsan párolog, és ha valódi illóolajjal van dolga, akkor az olaj nem hagy nyomot a textílián - ez az egyik megkülönböztető jegye a valódi és a pancsolt illóolajoknak.
  • Érdemes a cipőt is kifertőtleníteni belülről: cseppentsen levendula-, vagy teafaillóolajat vattapamacsra és törölje át vele a cipő belső orr-részét.
Forrás: MTI