Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Magyarok is „tesztelték” a Pfizer vegyületét, Covid-19 elleni gyógyszer lett belőle

Pfizer, Paxlovid, Covid-19, gyógyszer, koronavírus, tabletta

A Paxlovid az első, szájon át szedhető Covid-19 elleni gyógyszer, a Pfizer Covid-19 elleni gyógyszere, aminek a klinikai vizsgálatában magyar betegek is részt vettek 2021 őszén.

A Paxlovid, ha időben elkezdik szedni, 89 %-kal csökkenti a súlyos lefolyású Covid-19 rizikóját.

Több gyógyszergyár dolgozott és dolgozik olyan, koronavírus-ellenes gyógyszermolekulák fejlesztésén, amik szájon át szedhetők, és a Covid-19 betegeknél csökkentik a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.

A leginkább előrehaladott stádiumban a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszere van, ami már az USA-beli gyógyszerügyi hatóság, az FDA vészhelyzeti használati engedélyét is megkapta.

Korábban PF-07321332 néven emlegették

2021 szeptemberében még arról írtunk, hogy egy PF-07321332 nevű gyógyszervegyület széleskörű nemzetközi kipróbálás alatt áll, és több országban folynak a vele kapcsolatos klinikai vizsgálatok. Magyarország elsőként csatlakozott a nemzetközi vizsgálathoz, így abban a magyar Covid-19-betegek is részt vettek, remélve azt, hogy az új hatóanyag elősegíti a gyógyulásukat.

Bivalyerősnek mutatkozik a Pfizer új koronavírus elleni gyógyszerjelöltje

A szakemberek a gyógyszerkipróbálás fázisában abban bíztak, hogy a vizsgálati szer, amennyiben azt időben adják a betegeknek, csökkenti a kórházi kezelésre szoruló, súlyos Covid-19 esetek számát. Ez meg is valósult, ugyanis a tünetek megjelenését követő 5 napon belül megkezdett PF-07321332-alapú kezelés az enyhe/mérsékelt súlyosságú Covid-19 betegeknél 89 %-kal csökkenti a súlyos megbetegedés rizikóját,- derült ki a vizsgálati eredményekből.

Azóta a PF-07321332 hivatalos neve nirmatrelvir lett, és egy már régebbi, vírusellenes hatóanyaggal, a ritonavirrel együtt adagolva gyógyszer született belőle, Paxlovid néven.

Paxlovid = nirmatrelvir + ritonavir

A PF-07321332 vagy nirmatrelvir egy úgynevezett proteáz-inhibitor vegyület, ami a koronavírusok proteáz-enzimét gátolja, és ilyen módon akadályozza meg a vírusok humán sejtekben történő elszaporodását. A proteáz inhibitorokat önmagukban vagy egyéb vírusellenes szerekkel kombinációban szokták alkalmazni. Jelen esetben ritonavirrel kombinációban adagolják a nirmatrelvirt. A készítmény 12 év fölötti, legalább 40 kilogrammos testtömegű betegeknél alkalmazható.

Otthon gyógyulás: 5 napon keresztül, napi 2-szeri gyógyszerbevétellel

A Paxlovid-kezelés 5 napon át tart, napi 2x gyógyszeradagolási sémával, és a Covid-19 betegek a gyógyszert az otthonukban szedik be. Ez a gyakorlatban jelenti, hogy betegek reggel és este is 3-3 tablettát nyelnek le (2 rózsaszínű tablettát, tablettánként 150 mg nirmatrelvirrel és 1 fehér színűt, 100 mg ritonavirrel).

Ez is érdekelheti:

A Paxlovid-kezelés, noha a beteg otthonában történik, szigorú orvosi felügyeletet igényel. Az új gyógyszer tájékoztatójából kiderül, hogy a Paxlovid-terápia májkárosító mellékhatással járhat, illetve HIV-betegeknél egyes HIV-gyógyszerek hatásosságát csökkentheti. Emellett, magas vérnyomás, hányás, hasmenés, ízérzékelési zavarok is felléphetnek mellékhatásként.

A Paxlovid hivatalosan még nem engedélyezett az Európai Unióban. Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA azonban kiadott egy iránymutatást arra vonatkozóan, hogy kiknél és milyen esetekben használható a Paxlovid, már az engedélyezést megelőzően is. Ilyen módon, szükség esetén lehetőség nyílhat a Paxlovid vészhelyzeti alkalmazására.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://healthcaremarketexperts.com/en/news/paxlovid-pfizer/

(2) https://www.drugs.com/paxlovid.html

(3) https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-issues-advice-use-paxlovid-pf-07321332-ritonavir-treatment-covid-19-rolling-review-starts

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához