Ezeket látta már?

Majomhimlő: a fesztiválok miatt nagyobb fokozatra kapcsolt

fesztivál, nyár, majomhimlő

Európában a majomhimlővel fertőzöttek 80 százaléka szexuális érintkezés útján kapta el a fertőzést, és mostanra meghatszorozódott a fertőzöttek száma a világon.

Rusvai Miklós virológus szerint a nyári fesztiválszezon meglehetősen kockázatosnak tekinthető a majomhimlő terjedése szempontjából. A szakember szerint minden olyan rendezvény, ahol sok ember gyűlik össze, és alkohol hatására oldódnak a gátlások, potenciális terep lehet a majomhimlő fertőzésre. Hozzátette, hogy a covid szempontjából sem mellékesek a tömegrendezvények, de amíg a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, addig a majomhimlő szoros testi kontaktussal, vagyis előbbit könnyebb elkapni. Továbbá a majomhimlő nem olyan veszélyes betegség, mint a covid, hiszen jellemzően kiütésekkel megúszhatjuk, a betegség lefolyása körülbelül hét, de tény, a gennyes kiütések, fekélyek nem nyújtanak kellemes látványt, sem érzetet.

Rusvai elmondta, hogy nemcsak szexuális úton terjed a fertőzés, hanem közös törölköző- vagy evőeszközhasználattal is terjedhet, szülőről gyermekre vagy ápoltról ápolóra is.

Egy hónap alatt meghatszorozódott a majomhimlős esetek száma világszerte az Our Word in Data statisztikái szerint. Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Németországban van a legtöbb fertőzött, itthon eddig 24-en érintettek a Nemzeti Népegészségügyi Központ július 8-i tájékoztatása szerint.

Majomhimlő vagy övsömör? Így tehet közöttük különbséget

Ami a megelőzést illeti, a feketehimlő elleni védőoltás 85 százalékban a majomhimlő ellen is hatásos. Ezzel a vakcinával Magyarországon 1980 óta nem oltanak, Rusvai szerint kérdéses, hogy a már beoltottak esetében mennyire kopott meg a vakcina hatása - írja a Mandiner

„Az immunrendszer nem felejt, de százszázalékos védelemre a ’80 előtt születettek sem számíthatnak, az Európai Gyógyszerügynökség húsz évben határozta meg a védettség időtartamát, ezt követően a vakcinagyártó már nem tartozik felelősséggel az esetleges megbetegedésekért.”

Bajoroszág már oltani kezdett a himlő ellen, a bajor-dán Bavarian Nordic cég oltóanyagával.

Mivel Európában a rágcsálók is terjeszteni kezdték, ezért Rusvai szerint meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy köztünk lesz a vírus.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához