Ezeket látta már?

Még egyszer a H1N1-ről: lefújhatják a világjárványt?!

2010.06.02. Módosítva: 2015.11.04.

Lefújhatják az influenza világjárványt... Az Egészségügyi Világszervezet szakértői tanácsadó testülete keddi ülésén végső értékelést készített a sertésinfluenza helyzetéről. A WHO szóvivője szerint a lépés a világjárvány riadó végét jelentheti.

Az ENSZ egészségügyi hivatala bejelentette, hogy a zártkörű ülés eredményét szerdán hozzák nyilvánosságra. Gregory Haertl, a WHO szóvivője elmondta, hogy a szakértők áttekintik a járványhelyzetet az egész világon, majd ilyen vagy olyan eredménnyel, de mindenképpen megteszik bejelentésüket. Arra kérdésre, hogy a különleges bizottság tagjai javasolhatják-e a WHO által egy évvel ezelőtt kihirdetett világjárvány lefújását, a szóvivő azt válaszolta, hogy lehetséges.

"A két legvalószínűbb kimenetel a meglévő állapot fenntartása illetve a pándémiás riadó lefújása" – nyilatkozta az újságíróknak.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója a sertésinfluenza 2009 áprilisi első felbukkanása óta híven követi a járványügyi szakértő, John Mackenzie vezetésével működő 15 tagú szakértői bizottság tanácsait. A bizottságnak jelentős szerepet volt a nemzetközi vészhelyzet ajánlásában a vírussal kapcsolatban, beleértve a világjárvány 2009. június 11-i kinyilvánítását is. A tanácsadó testület legutóbbi, februári ülésén nem javasolta a pándémiás riadó lefújását, annak ellenére, hogy a betegség Észak-Amerikában és Európában visszavonulóban volt. Mackenzie áprilisban azt nyilatkozta, hogy egyelőre azt szeretnék látni, hogyan alakul az A(H1N1) influenza helyzete a déli félteke hagyományos őszi és téli influenzás időszakában. Ekkor még egy második hullám megjelenésétől lehetett tartani.

Múlt pénteken a WHO heti világjárvány jelentésében azt írták, hogy "kevés bizonyíték áll fenn a pándémiás influenza aktivitásra a déli félteke mérsékelt égövi területein", Chile egyes részeit kivéve.

Haertl az újságíróknak így nyilatkozott: "A déli féltekén zajló események, illetve a még meg nem történtek vizsgálata valószínűleg kulcsfontosságú szerepet fog játszani a keddi döntésben."

Az A(H1N1) influenza 18 114 ember halálát okozta az óta, hogy a vírus egy éve először megjelent Mexikóban és az Egyesült Államokban. Gyorsan elterjedt az egész világon, ami arra ösztönözte a WHO-t, hogy két hónappal később világjárványt hirdessen. A vírus eddig összesen 214 országot és területet érintett. A nemzetközi közösség kapkodva szerezte be a több százmillió dollár értékű speciálisan kifejlesztett oltóanyagot, és vagyonokat költött a különleges közegészségügyi óvintézkedésekre. A sertésinfluenza súlyosságát illető aggodalmak azonban 2009 végén halványulni kezdtek.

A WHO úgy reagált a nemzetközi riadó meghirdetésével kapcsolatos bírálatokra, hogy idén egy független szekértői bizottságot állított fel a sertésinfluenza-helyzet kezelésének felülvizsgálatára. A testület várhatóan a jövő év elején hozza nyilvánosságra eredményeit.

Forrás: Medipress