Megkapta a Szputnyik vakcinát? 42 napig tilos az alkohol - a vodka is

#koronavírus #vakcina #oltás #szputnyik
2021.04.16.

Az orosz tisztifőorvos szerint az alkohol és a COVID-19 elleni vakcina nem fér meg egymással, így le kell mondani az alkoholról legalább 2 hónapig.

Anna Popova, orosz tiszti főorvos elmondása alapján az alkohol akadályozza a koronavírus elleni védettség kialakulását, ha megterhelik a szervezet méregtelenítési rendszerét.

A covid vakcinára készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról - jelentette ki Anna Popova tiszti főorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kedden.

Popova közölte, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása. Mint mondta, az első dózis koronavírus vakcina megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani.

A tisztifőorvos elmondása szerint az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Moszkvában megkezdett tömeges vakcinációt megelőzően azt is mondta, hogy az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fogyasztását is szüneteltetni kell majd, illetve a fertőzés elkerülése érdekében maszkot kell viselni, és a távolságtartásra is ügyelni kell az immunitás kialakulásáig.

Olvasson tovább!

Forrás: MTI