Ezeket látta már?

Melyik maszk véd: érdemes-e FFP2 maszkot viselni a sebészi helyett?

szajmaszk, arcmaszk, koronavírus, megelőzés, magyarorszag

Milyen maszkot vegyünk, ha koronavírus-fertőzöttek vagyunk, és milyen arcmaszk jó, ha szeretnénk csökkenteni a fertőződés esélyét?

A koronavírus elleni védekezés egyik leglényegesebb része a maszkviselés. Az azonban nem mindegy, hogy mikor milyen maszkot viselünk.

Melyik maszk mire jó?

Többféle arcmaszk van jelenleg is forgalomban, és az egyes típusok között komoly különbségek vannak. Amit a legtöbben keresnek a hagyományos sebészi, egészségügyi maszk olyan anyagból készül, amely átengedi a rendkívül apró részecskéket, nem zár tökéletesen, nem simul az arcra, így a vírust tartalmazó cseppecskék a maszkviselés ellenére bejuthatnak a szervezetbe. Ha betegek vagyunk, köhögünk, tüsszögünk, a sebészi maszk megakadályozza, hogy a kórokozókat szétszórjuk a környezetünkben, de fontos azt is kiemelni, hogy a saját magunk védelme érdekében is számít - többet, mintha nem viselnénk semmit!

FFP2 maszk

Nagyobb védelmet nyújt a félálarc, melyet FFP2 és FFP3 (filtering face piece 3) vagy N95 maszk néven is ismerhetünk . Ezek ára jóval magasabb, mint a műtős maszkoké. A félálarc teljesen zárt, rásimul az arcra, belélegzéskor megszűri a levegőt, így a vírusok nem juthatnak be a szervezetünkbe. Vagyis ezt a típusú maszkot érdemes beszerezni, ha hozzájutunk.

Ez is érdekelheti:

Hogyan használjuk a maszkot?

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai, ezek betartása nélkül az arcmaszk nemcsak hogy nem véd, de a fertőzések melegágya lehet!

  • A maszk felvétele előtt alaposan mossunk kezet szappannal, vagy dörzsöljük át a kezünket alkoholtartalmú fertőtlenítővel.
  • A maszkot igazítsuk az orrnyereghez, és úgy tegyük fel, hogy az orrot és a szájat egyaránt befedje. Bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek szabad részek a maszk és az arcunk között.
  • Ne érjünk a maszk külső részéhez, sem felvételkor, sem viselés közben, sem pedig akkor, amikor levesszük! Ha véletlenül mégis megérintjük, mossunk kezet!
  • Cseréljük le a maszkot, ha nyirkos lesz!
  • Az egyszer használatos maszkokat ne vegyük fel újra, még akkor sem, ha megszáradtak.
  • A használt maszkot azonnal dobjuk ki egy lefedhető szemetesbe.
  • Mossunk kezet, mielőtt új maszkot tennénk fel!

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Forrás: EgészségKalauz