Merkely: a szombaton elhunyt 19 betegből senki sem volt beoltva

#koronavírus #oltás #pandémia #napi adatok
2021.05.31.
Merkely: a szombaton elhunyt 19 betegből senki sem volt beoltva

A járvány csak azoknak ért véget, akik be vannak oltva - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn reggel a TV2 Mokka című műsorában.

A professzor elmondta: elsősorban annak köszönhetjük a járvány lecsengését, hogy az oltottak és az átoltottság száma elég magas. Ugyanakkor figyelemre méltó volt a harmadik hullám lefolyása, hiszen kétszer is 11 ezer fölé emelkedett a napi fertőzöttek száma. Hozzátette: ezt követően nagyon gyorsan csökkenni kezdett az új megbetegedések száma, sokkal gyorsabban mint várták volna.

„A pandémia azok számára ért véget, akik be vannak oltva, akik nincsenek beoltva azok számára továbbra is ott az esély, hogy megfertőződjenek – adott esetben súlyosan – és kórházba kerüljenek, amibe bele lehet halni” – mondta a professzor.

Mennyire fertőzhet itthon az indiai mutáns?

„Az indiai mutáns azok számára lehet veszélyes, akik nincsenek beoltva„ – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy ez a fajta vírus a fiatalokat sokkalta jobban fertőzi, ebből kifolyólag a fiatal generáció sem gondolhatja, hogy az erős immunrendszerük miatt védettebbek lennének a járvánnyal szemben. A rektor azt javasolja nekik, hogy ha itthon is szeretnének felhőtlenül szórakozni a nyáron, vagy külföldi utazást terveznek, akkor mindenképpen oltassák be magukat.

Szombati adatok: 19 halott

Merkely Béla hangsúlyozta, nagyon fontos a vakcina a vírus ellen. „Azok az emberek fertőződnek meg, akik nincsenek beoltva” – jelentette ki a professzor. A szakember elmondta, a szombaton elhunyt 19 betegből senki nem nem volt beoltva.

A negyedik hullám kapcsán kifejtette: „Olyan járvány, mint amilyet megéltünk a második és harmadik hullámban, olyan már nem lesz” – jelentette ki Merkely Béla.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu