Ezeket látta már?

Mi tehetünk ajakherpesz ellen házilag? Ezek a legjobb természetes gyógymódok

mi jó herpeszre házilag természetes gyógymód, házi módszer ajakherpesz

Herpesze van? Így kezelheti otthon!

Dr. Rózsa Annamáriaa, a Dermatica bőrgyógyásza a koronavírus járvány esetén is alkalmazható módszerekre hívta fel a figyelmet.

Ilyen tünetekkel jár az ajakherpesz

Kezdetben csupán viszkető, bizsergető érzés tapasztalható, amelyet később már kifejezetten zavaró, égő, esetleg fájdalmas dudorok képződése követ. A tünetek következő fázisában – 2-3 nap elteltével – apró hólyagok csoportosulnak az érintett területen. A hólyagocskák később felfakadhatnak, helyükön nem túl mély, apró seb jön létre, melyből folyadék szivárog. A szivárgó seb később beszárad, rajta kéreg képződik, majd ennek leesése jelzi az ajakherpesz – sok esetben csak átmeneti – elmúlását.

A szájkörnyéki tünetek mellett előfordulhat még:

 • láz,
 • szájszárazság,
 • torokfájás,
 • fejfájás,
 • hányinger
 • és az érintett területhez kapcsolódó nyirokcsomó duzzanata.

Az ajakherpesz általában két hét alatt, különösebb kezelés nélkül meggyógyul. Ha az ajakherpesz tünetei a szem környékén is megjelennek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

A vírus szemre történő átterjedése maradandó látáskárosodást okozhat a szaruhártyán képződő hegek miatt. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha az ajakherpesz túl gyakran jelenik meg, láthatóan nagyobb vagy több területen terjedni kezd, baktériumos felülfertőződés jeleként gennyesedik, illetve a tünetek egy hónap elteltével is fennállnak.

Az ajakherpeszt vírus okozza

Az ajakherpesz olyan gyakori betegség, hogy a WHO szerint az 50 évesnél idősebb felnőttek kétharmadában jelen van az ezt okozó HSV-1, vagyis a Herpes Simplex vírus. Ugyanakkor csak a vírushordozók 30 %-ánál jelentkeznek tünetek, nagy részben az ajkakon, kisebb részben a nemi tájékon. Maga a herpesz az ajkakon és a szájon kívül bárhol megjelenhet a bőrön, még a nyelven is, és akinél egyszer jelentkezett, sajnos – a vírus kiirthatatlansága miatt – erre bármikor számíthat az élete során.

A herpeszvírusok családjába száznál is több kórokozó tartozik, melyek közül legalább 8 képes megfertőzni az embert, öt ezek közül pedig nagyon gyakori. A herpeszvírusok közös jellemzője, hogy gyógyíthatatlan betegségeket okoznak, a fertőzés hosszabb ideig lappanghat, majd újra- és újra fellángolhat. A herpeszvírusokkal összefüggő betegségek szinte minden esetben jellegzetes bőrtünetekkel járnak. A vírusok közül több állandóan a szervezetben marad, másokkal szemben védettség alakul ki.

Mit lehet tenni a herpesz ellen?

A gyógyszertárakban vény nélkül kapható vírusellenes krémek hatásosak lehetnek, különösen ha az első tünetek megjelenésekor „bevetésre kerülnek”. Ha az ajakherpesz már száraz, akkor a berepedések ajakbalzsamokkal megakadályozhatók. Fontos, hogy a készítményeket óvatosan kell felvinni a beteg felületre, bedörzsölni nem szabad. Étkezéskor ügyelni kell arra, hogy a szárazabb (pl. kenyérhéj) illetve savasabb (pl. citrom) ételek ne sértsék vagy irritálják az érintett területet. Az ajakherpeszt vakargatni, nyalogatni, „piszkálni” nem szabad.

Aki ajakherpesztől szenved, feltétlenül kerülje a kontaktust csecsemővel, kisgyermekkel, várandós nővel!

A herpesz ellenes kezelések lehetnek antivirális, antimikrobiális hatásúak, illetve immunerősítő jellegűek is. Céljuk lehet a vírus terjedésének megállítása, a további fertőzések elkerülése, a fájdalom és a diszkomfort érzet csökkentése. Ezen céloknak számos otthon is alkalmazható módszer megfelelhet, mint például az alábbiak.

 • Citromot tartalmazó ajakbalzsam, tea.
 • Aloe vera gél, ami úgy hidratál, hogy közben a gyulladást is csökkenti.
 • Echinacea bármilyen formában, kifejezetten immunerősítésre.
 • -Hasznos vitaminok, mint az E-vitamin, ami segíti a sérült bőrsejtek regenerációját és a C-vitamin, ami támogatja a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek működését.

Amikor még csak a bevezető tüneteknél tart a betegség, vény nélküli aciklovír vagy famciklovír tartalmú szereket érdemes beszerezni, a hólyagok felszakadása után a kenőcsök kevésbé ajánlottak, mert lassítják a beteg terület beszáradását. Helyette célszerűbb szárító és fájdalomcsillapító paszták alkalmazása, amelyek elősegítik a gyógyulást, és eredményesen csökkentik a fájdalmat.

Ezt tegyük a továbbfertőzés ellen

- Néha előfordulhat, hogy a tünetek nem enyhülnek, sőt erősödnek, esetleg hőemelkedés, láz, fej- és torokfájás, izomfájdalom, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók is megjelennek. Ettől sem kell nagyon megijedni, többnyire elég csak tüneti szereket, fájdalom- és lázcsillapítót alkalmazni – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a továbbfertőződés megakadályozására és a későbbiekben a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessünk.

 • Ne érjünk hozzá az ajakherpeszhez.
 • Minél gyakrabban mossunk kezet, különösen, mielőtt a herpeszt kezeljük.
 • A kenőcsök, egyéb szerek felviteléhez alkalmazzunk tiszta kozmetikai kendőt, vattát. A szereket ne dörzsöljük rá a bőrre, csak finoman vigyük fel.
 • A herpesz első jeleinél kezdjünk új fogkefét használni, és tegyünk ugyanígy, ha megszűntek a tünetek.
 • Kerüljük a savas, sós, érdes felületű ételeket, amelyek irritálhatják a herpeszt.
 • A tünetek fennállása alatt ne adjunk puszit, csókot.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKZŐ CIKK>

Herpeszvírus okozta fertőzések: tünetei, lefolyása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

herpesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához