Ezeket látta már?

Miért fáj, ha pisilek? Nem csak a felfázás okozhatja

Miért fáj, ha pisilek? Nem csak felfázás okozhatja

Mi az oka annak, ha vizelés közben égő fájdalmat érzünk?

Olykor mindenkivel előfordul az, hogy hirtelen erős vizelési ingert érez, majd a WC-t elérve a megkönnyebbülés igencsak fájdalmas. Ezt főleg hólyaghurut (hétköznapi nevén felfázás) okozza, melyet főleg a gyengébbik nem képviselői szoktak megtapasztalni. Ám a panasz mögött ezen kívül számos probléma is állhat.

Fájdalmas vizelés - csak egy tünet, nem pedig betegség

Fájdalmas vizelésről (dysuria) akkor beszélünk, amikor az érintett fájdalmat vagy kellemetlen, égő érzést tapasztal vizelés során. Fontos, hogy ez nem egyenlő a gyakori vizelési ingerrel- bár gyakran együtt járnak. A dysuria minden esetben csupán egy tünet, nem pedig betegség, így fontos, hogy fény derüljön arra, hogy mi is áll a panasz hátterében!

A fájdalom jelentkezhet a vizelés kezdetén, de utána is. Előbbi esetben a panasz általában húgyúti fertőzést jelez, míg, ha utána lép fel, az húgyhólyag- vagy prosztataproblémára utalhat. Férfiaknál a fájdalom a péniszben érezhető, míg nőknél a tünetek lehetnek belsőek vagy külsők - amennyiben külső, úgy azt rendszerint az itt lévő bőr gyulladása, irritációja okozza.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • nem múló fájdalmas vizelés
  • vérvizelés
  • zavaros, rossz szagú vizelet
  • nagyfokú fájdalom a derék/alhas területén
  • kövek távozása

Hogy melyek a fájdalmas vizelés leggyakoribb okai?

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés (UTI) a fájdalmas vizelés vezető oka. A fertőzések a húgyutak bármely részén előfordulhatnak (húgyutak, húgycső, húgyvezetékek, vesék). A problémát leggyakrabban olyan baktériumok okozzák, amelyek a húgycsövön keresztül jutnak a húgyutakba. A fájdalmas vizelés mellett ekkor láz, erősebb szagú vizelet, véres vizelet, rossz közérzet és gyakori vizelési inger szokott előfordulni. Ilyenkor nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a tőzegáfonyát tartalmazó készítmények alkalmazása. Amennyiben a fájdalom nem múlik, illetve vér is megjelenik a vizeletben, úgy az orvos legtöbbször antibiotikumot javasol, valamint vizelet tesztet végez. Fontos a megfelelő terápia, ugyanis a fertőzés könnyen felszállhat, további problémákat okozva!

Intim fertőzés

Fájdalmas vizelést intim fertőzések is okozhatnak – ezek lehetnek "egyszerűek", de szexuális úton terjedő fertőzések is (pl. intim herpesz, chlamydia, gonorrhea). Ilyenkor a nőknél általában intim folyás a vezető tünet, ám gyakran számolnak be égő vizelésről is (főleg súlyosabb esetben). Férfiak esetén a probléma legtöbbször tünetmentes, ám náluk is felléphet vizelés közben csípő, égő érzés.

Vesekövek

A vesekövek igen erős fájdalommal járhatnak, melyeket a beteg a vesék területén, illetve az alhasában tapasztalhat. Akkor keletkeznek, amikor túl sok ásványi anyag (általában kalcium) halmozódik fel. A kis vesekövek a húgycsöveken keresztül a hólyagba juthatnak, és hólyagkövekké nőhetnek. Amennyiben túl nagyok, azok nem csak fájdalmassá tehetik a vizelést, de akár akadályozhatják is azt.

Húgyhólyaggyulladás

A húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása, általában fertőzés következménye, ám más is kiválthatja a problémát. Az állapotnak létezik egyszerű, illetve komplikált formája is: ez előbbi esetben beszélünk “felfázásról”, hólyaghurutról. Ekkor a vizeletvizsgálat során genny jelenléte állapítható meg, ám a háziorvos már a tünetek alapján fel tudja állítani a diagnózist (gyakori vizelési inger, égő érzés vizelés közben, zavaros vizelet). Anatómiai okok miatt főleg nőket érinti a probléma.

Prosztatagyulladás

A prosztata egy kis mirigy a férfi hólyag közelében, amely olykor begyulladhat. Ilyenkor a vizelés fájdalmassá és nehézkessé válhat. Az érintett a kellemetlen érzést tapasztalhat az ágyékában és az alhasában is. A prosztatagyulladást gyakran baktériumok okozzák -így kezelésében főleg az antibiotikumoknak van szerepe- ám műtétből vagy sérülésből származó trauma is okozhatja.

Milyen vizsgálatokra számíthat az orvosnál?

  • Vizelet tesztcsík
  • Laborvizsgálat (vizeletvizsgálattal)
  • Képalkotó vizsgálatok (Rtg, CT, MRI, UH)
  • Hólyagtükrözés

Megfelelő kezeléssel megszüntethető

Mivel az égő, fájdalmas vizelés minden esetben egy tünet, így az első és legfontosabb lépés a diagnózis felállítása. Miután fény derül arra, mi okozza a panaszt, úgy meghatározható a kellő terápia. Enyhébb esetben ez lehet csupán ágynyugalom és bőséges folyadékfogyasztás, ám ha bakteriális fertőzés generálja a panaszt, úgy antibiotikum adása indokolt. Előfordulhat, hogy a fertőzést candida okozza- ekkor gombaellenes szerek alkalmazása szükséges. Ritkán, de megeshet, hogy műtéti beavatkozás indokolt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Felfázás, húgyúti fertőzés: ebből tudhatja, ha már átterjedt a vesére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

felfázás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához