Mire és hogyan kötelezhetők az egészségügyi dolgozók egy rendkívül helyzetben?

#koronavírus #egészségügy #karantén #járvány
2020.03.22.
Mire és hogyan kötelezhetők az egészségügyi dolgozók egy rendkívül helyzetben?

Kit lehet berendelni, ha a koronavírus miatt rendkívüli helyzet áll elő, mi történik, ha egy kórház kifogy a készletekből, és kik azok, akik mentesülhetnek a kötelezettség alól?

A TASZ utánajárt hogy mik a pontos szabályai annak, hogy hogyan és mire kötelezhetik az orvosokat és ápolókat a rendkívüli helyzetben.

Mit jelent az egészségügyi dolgozó kirendelése?

Ha egészségügyi válsághelyzet lép fel, akkor az egészségügyi dolgozót - a megyei kormányhivatalon keresztül - kötelezhetik arra, hogy olyan egészségügyi intézményben vegye fel a munkát, amely a válsághelyzet felszámolásában részt vesz. Ennek sem időbeli, sem földrajzi korlátja nincs, de a kirendelt egészségügyi dolgozó napi munkaideje a napi 12 órát nem haladhatja meg.

Számára a szükséges védőfelszerelést biztosítani kell, anélkül nem kötelezhető például koronavírus-gyanús betegek ápolására, ellátására. Ha az adott intézmény készletei kifogynak, a védőfelszerelést, a gyógyszereket az állami tartalékokból, pontosabban az Állami Egészségügyi Tartalékból kell biztosítani. Ezt tartalékot az ÁEEK kezeli.

Egyértelmű előírás, hogy az egészségügyi szolgáltató által felhasznált egészségügyi anyagokat folyamatosan pótolni kell, ami az egészségügyi miniszter hatásköré tartozik, nála futnak össze az információk.

Nem rendelhető ki a dolgozó, ha:

 • terhes
 • 3 év alatti gyereket nevel,
 • 16 év alatti gyereket egyedül nevel,
 • hozzátartozójának tartós, személyes gondozását végzi,
 • legalább 50%-os egészségkárosodása van,
 • ha az Országos Mentőszolgálat olyan szervezeti egységénél dolgozik, amely amúgy is a válsághelyzet felszámolását végzi.

Mi történik, ha valaki megtagadja a munkafelvételt?

Fegyelmi felelősségre vonással, végső soron elbocsátással számolhat.

Ha esetleg polgári védelmi szolgálat ellátását rendeli el a Kormány, akkor viszont már büntetőjogi szankciók is szóba kerülhetnek. A polgári védelmi kötelezettség megtagadása bűntett, ami 3 akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető. De szerencsére erről még nincs szó.

Kire vonatkozik az orvosok, egészségügyi dolgozók kiutazási tilalma?

Az egészségügyi törvény alapján egészségügyi dolgozónak minősül

 • az orvos, 
 • a fogorvos, 
 • a gyógyszerész, 
 • az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, 
 • az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, továbbá 
 • az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy. 

Kérdés lehet, persze, hogy az is ebbe a körbe tartozónak minősül-e, akinek ugyan van egészségügyi végzettsége, de például soha életében nem dolgozott az egészségügyben. Rájuk a kiutazási tilalom nem vonatkozik. A “dolgozó” megjelölés nem pusztán a végzettséget jelenti, hanem azt is, hogy az érintett ténylegesen egészségügyi tevékenységet is folytat. Az egészségügyi végzettséggel rendelkező akkor minősül egészségügyi dolgozónak, ha a működési nyilvántartásban is szerepel. Ha valakinek van egészségügyi végzettsége, de soha nem kérte a nyilvántartásba vételét, mert soha nem dolgozott a szakmájában, akkor igazolnia kell, hogy az eltelt időnek megfelelő mennyiségű továbbképzésben vesz részt, ekkor veszik csak nyilvántartásba.

Azt viszont fontos tudni, hogy március 16-ától az emberi erőforrások minisztere nyilvántartásba veszi azokat az egészségügyi és szociális képzésben részt vevőket (hallgatókat), akik esetleg bevonhatók majd a válsághelyzet kezelésébe. Így előfordulhat, hogy rájuk is kiterjesztik majd a kiutazási tilalmat.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei és kezelése!

Mi történik, ha súlyosbodik a helyzet?

Ha ideiglenes polgári védelmi szolgálatra kötelezik az egészségügyi dolgozókat, akkor részt kell venni az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelmében.

Polgári védelmi feladat a mentés, az elsősegélynyújtás, a mentesítés és a fertőtlenítés, és az ezekkel összefüggő ideiglenes helyreállítás, továbbá a halálos áldozatokkal kapcsolatos halaszthatatlan intézkedések, valamint az emberi életben, egészségben esett kár megelőzése céljából az ellátásról történő gondoskodás. Az ideiglenes polgári védelmi szolgálat legfeljebb 15 napig tarthat, de többször is elrendelhető.

A polgári védelmi szolgálat csak kivételesen tagadható meg: akkor, ha valaki a kötelezettség teljesítésével önmaga vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét közvetlen és súlyos veszélynek tenné ki. Álláspontunk szerint közvetlen és súlyos lehet a veszély az egészségre, ha a betegellátáshoz nem biztosítanak az egészségügyi dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést. A törvény ugyanis azt is előírja, hogy a polgári védelmi beosztott személy jogosult a norma szerinti ruházattal és felszereléssel való ellátásra, továbbá a feladatának ellátásához szükséges védőfelszereléssel, munkaeszközökkel történő

A teljes cikket itt olvashatja: TASZ

Forrás: EgészségKalauz