Ezeket látta már?

Hámlás R23.4

Hámlás: ez a kóros hámlás oka, tünete, lefolyása és kezelése

hámlás, kóros hámlás, oka, tünete, lefolyása, kezelése, fertőzés

Sokan szenvednek hámló, irritált, sebesülésre hajlamos bőr miatt. A hámló bőr kialakulhat életmódunk vagy egyéb betegségek következtében. Mit tehetünk a megelőzéséért, kezeléséért?

A hámlás a bőr legfelső rétegének kisebb-nagyobb darabokban történő leválása. Önmagában általában nem jelent problémát, a legtöbb esetben valamilyen más betegséget, tünetegyüttest kísér vagy azok után jelentkezik.

A hámlás oka és kialakulása

A bőr hámlása bizonyos szempontból teljesen normális folyamat: a bőr legfelső rétegét alkotó sejtek időről időre, nagyjából 14 napos ciklusokban leválnak, alattuk újak képződnek. Ezt a folyamatot legtöbbször észre sem vesszük. A felső, elhalt rétegtől való megszabadulást kisebb-nagyobb mértékben lehet gyorsítani, például mechanikai vagy kémiai hámlasztással, bőrradírokkal, bőrmegújító kozmetikai kezelésekkel.

Ekcéma: milyen típusai és kezelési lehetőségei vannak? Olvasson tovább!

Mi állhat a kóros hámlás hátterében?

A normálistól eltérő mértékű, intenzitású, patologikus hámlás számtalan probléma kísérő tünete lehet. Ezek a betegségek lehetnek genetikai eltérések, krónikus problémák és akut betegségek egyaránt. A hámlás oka lehet a bőr közvetlen sérülése, gyulladása, de az egész testet érintő (szisztémás) gyulladás vagy rendellenesség is.

A hámlás esetenként a bőr gyógyulásának egyik jele, ilyenkor a szervezet tulajdonképpen a sérült, elhalt hámsejtektől szabadul meg. Nagyon gyakori például a napégés utáni hámlás: ilyenkor a bőr felső rétege nagyobb felületen, egyben válik le.

Hámlást okozhat többek között:

Kawasaki-szindróma: a koronavírus életveszélyes szövődménye - kattintson!

A hámlás tünetei

A hámlás tünetei még a laikusok számára is jól ismertek és egyértelműek: a bőr legfelső rétege nagyobb darabokban leválik, esetleg le is húzható. A hámlást kísérheti:

Orvosnál a hámlással

A legtöbbször jól meghatározható oka van a hámlásnak, nagyon gyakori probléma napégés után. Ez általában nem igényel orvosi vizsgálatot vagy kezelést.

Ha azonban úgy hámlik a bőrünk, hogy a jelenség nem vezethető vissza napégésre, esetleg heteken, hónapokon át elhúzódik, vagy más tüneteket is tapasztalunk magunkon, mindenképpen szükség lehet egy alapos kivizsgálásra!

A pontos diagnózishoz és a megfelelő kezeléshez érdemes ezeket feljegyezni:

  • nagyjából mióta tart a hámlás és mennyire intenzív
  • mindig ugyanolyan mértékű-e a hámlás vagy megfigyelhető ciklikusság, a probléma fellángolása
  • az egész testre kiterjed-e a hámlás, vagy csak egy-egy testrészt, testtájat érint
  • a hámlás első tüneteinek megjelenése előtt 2-4 héttel váltottunk-e új kozmetikumra, tisztítószerre, kezdtünk-e új gyógyszert szedni
  • vannak-e a hámláson kívül más, a bőrt, hajat vagy körmöket érintő tüneteink
  • vannak-e a hámláson kívül más, az egész testet érintő tüneteink
  • volt-e valamilyen fertőző betegségünk a hámlás első megjelenése előtti időszakban

A hámlás lefolyása és prognózisa

Mivel a hámlás sokféle alapbetegségre vezethető vissza, a hámlás nagyon változatos módon jelentkezhet. Van, hogy csak egy kisebb terület érintett, máskor az egész testen megfigyelhető a hámlás. A legtöbb esetben (napégésnél, kisebb égési sérülésnél) a hámlás a bőr sérülését követő második, harmadik napon kezdődik, és maximum 7 napon belül le is zajlik.

A hámlás lehetséges szövődményei

A hámlással összefüggő komplikációk két nagyobb csoportba oszthatók: egyrészt, a hámlás hátterében meghúzódó alapbetegséggel összefüggő szövődményekre – ezek azonban nem magának a hámlásnak a szövődményei. Másrészt a bőr közvetlen sérülésével összefüggő szövődményekre, például a felülfertőződések megnövekedett rizikójára.

A hámlás kezelése

A hámlás a legtöbb eseteben nem, vagy csak tünetei kezelést igényel, ez például bőrnyugtató, hidratáló krémek használatát jelenti.

Mivel azonban sokféle – időnként igen súlyos – betegség okozhatja, rendkívül fontos, hogy a hámlás hátterében meghúzódó okot megtalálják, és ezt az alapproblémát kezeljék. Ez betegségtől függően jelenthet szájon át szedhető gyógyszereket, életmódváltást, helyi kezelést (pl. szteroidos krémekkel). Más esetekben segíthet a kóros, gyakori hámlás elleni küzdelemben a használt kozmetikumok, tisztítószerek cseréje.

7+1 ekcéma tanács: ha nem csak krémeket használna viszketésre

GYAKORI KÉRDÉSEK A HÁMLÁSRÓL

Mit tehetünk otthon?

Enyhíthetjük a napégés, kisebb égési sérülések okozta hámlás kellemetlen tüneteit a bőr hűtésével (pl. langyos vizes zuhannyal vagy hideg vizes borogatással), sok folyadék fogyasztásával és speciáis ápoló krémek használatával.

Mi lehet az oka, ha hámlik a lábfejem?

A hámlás egyik leggyakoribb oka, hogy valahol - uszodában, edzőteremben - lábgombát szereztünk be. Nagyon gyakori, hogy a bőr kiszáradásán, lepergésén kívül nincsen más tünet, például viszketés, így sokan nem is gyanakszanak arra, hogy gombás fertőzésük van. Pedig az ilyesmi ellen gyorsan tenni kell, mivel átterjedhet a körmökre is, és a két terület folyamatosan oda-visszafertőzheti egymást. A lábizzadás és a nedves környezet ideális a baktériumoknak, amelyek ha megtelepszenek a lábunkon, hámlást okozhatnak. Bármilyen edzésforma, amelyet mezítláb végzünk egy közös helyiségben, magában hordozza ennek a bakteriális fertőzésnek a veszélyét.

Forrás: Mayo Clinic