Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Moderna: néhány hét, és kész lehet az omikron elleni vakcina!

moderna, vakcina, koronavírus, oltóanyag, covid

A Moderna emellett egy influenza és covid ellen egyszerre védő vakcinán is dolgozik.

Csak alig néhány hét van hátra, és a klinikai tesztfázishoz érhet a Moderna omikron variáns elleni, specifikus covid vakcinája. Mindez pedig azt jelenti, hogy minden esély megvan arra, hogy az oltás már márciusban az egészségügyi hatóságok elbírálhassák – közölte a cég vezérigazgatója, Stephane Bancel hétfőn a Reuters beszámolója szerint

A Moderna ez mellett egy másik vakcinával is folytat kísérleteket, ami egyszerre védene a covidtól és egyszerre védene az influenzától. A vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy 2023 őszére válhat elérhetővé a vakcina, aminek nagy előnye lenne, hogy 2-3 oltás helyett csak egyet kellene felvenni a két vírus ellen. Bancel szerint 2022 őszére lehet aktuális a 4. oltás mérleglése.

De a Moderna nemcsak az influenza és a koronavírus ellen fejleszt vakcinákat. Néhány napja írtunk arról, hogy a szklerózis multiplex kialakulásában az Epstein-Barr vírus szerepet kaphat. A Moderna pedig mindeközben épp egy olyan mRNS vakcinát fejleszt, ami az Epstein-Barr vírus ellen hat. A „történetben” még sok a bizonytalanság, de tudományos és kutatási-fejlesztési szempontból rendkívül érdekes és ígéretes.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához