Ezeket látta már?

Most jelentették be: a Pfizer vakcinája az omikron szupermutáns ellen is védhet

pfizer, omikron, omicron, biotech, oltás, harmadik oltás, vakcina

Főleg annak, akinek mind a három Pfizer oltást beadták.

A BionTech és a Pfizer közös vakcinája valószínűleg védelmet nyújt az új szupervariáns, az omikron okozta súlyos megbetegedés ellen – mondta a BionTech vezérigazgatója a Reuiters hírügynökségnek.

A laboratóriumi tesztek jelenleg is folyamatban vannak, a következő két hétben elemzeni fogják, hogy két vagy három Pfizer-oltással rendelkezők vérében lévő antitestek semlegesítik-e az omikron-variánst. Nyilván a vizsgálatokat azért is végzik el, hogy szükséges lehet egy új oltás kifejlesztése.

Mi azt gondoljuk, hogy valószínű, hogy ezek az emberek jelentős védelemmel rendelkeznek a súlyos lefolyású, az omikron által okozott betegséggel szemben - jelentette ki a BionTech vezérigazgatója és társ-alapítója, Ugur Sahin. Súlyos lefolyás alatt a kórházi vagy intenzív ellátás szükségességét értette a vezérigazgató.

Sahin arról is beszélt a Reutersnek, hogy a laboreredményeket tekintve arra számít, hogy valamekkora védettségi hatékonyságromlást ki fognak mutatni az enyhe és a közepesen súlyos omikron által okozott megbetegedéssel szemben, de ennek mértékét nehéz lenne meghatározni előre.

Ezek az omikron újabb tünetei: szívdobogással és fejfájással is jelezhet

Azt is hozzátette, hogy a harmadik megerősítő oltás is egy újabb védőréteget képezhet az omikronnal szemben, mintha valaki csak kétszer oltott.

Szerintem egyelőre nincs miért aggódnunk. Az egyetlen aggasztó dolog jelen pillanatban az a tény, hogy sokan egyéltalán nincsenek beoltva.

A Moderna vezéáre ehhez képest tegnap lejtőre küldte az egész világ várakozásait az omikronnal szemben, ugyanis közölte, hogy a vírust semlegesíteni hivatott antitestek 8-9-szer kevésbé hatékonyak lehetnek az omikronnal szemben.

Forrás: Reuters/Portfolio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához