Ezeket látta már?

Mostanában volt covidos? Ezzel a visszamaradó tünettel nagyobb eséllyel számolhat

szaglás, szaglásvesztés

Egyes amerikai és francia beszámolók szerint ismét emelkedik a COVID-19 betegek tünetei között egy korábbi tünet.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy részben visszatérhet-e az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsaival a korábban tapasztalt szaglásvesztés:

"A szaglás elvesztése ismét a COVID-19 jellegzetes jellemzőjévé válhat, mivel az egészségügyi szakemberek szerint egyre több vírussal fertőzött ember jelentkezik ismét ilyen tünettel.

2020-ban, ha az emberek elvesztették a szaglásukat, nagy valószínűséggel az eredeti vírust kapták el. De az újabb változatok, beleértve az omikron alváltozatait is, nem okoztak annyira gyakran ilyen tünetet.

Egyes amerikai és francia beszámolók szerint ismét emelkedik a szaglásvesztésről beszámoló COVID-19 betegek előfordulása, de még mindig jelentősen kevesebb, mint 2021-ben, a delta variáns idején.

Nem világos, hogy bizonyos SARS-CoV2 változatok miért okoznak nagyobb szaglásvesztést, mint mások. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a szaglás elvesztésének hátterében az áll, hogy a vírus megfertőzi a szaglóhámot.

A francia egészségügyi hatóságok július 15-én közzétett előzetes adatai szerint a BA.4-gyel vagy BA.5-tel fertőzöttek esetében nagyobb valószínűséggel fordult elő szaglás- vagy ízvesztés, mint azoknál, akik a BA.1-gyel, az egyik legkorábbi omikron-alvariánssal fertőződtek.

Azonban egyelőre nincs olyan alaposan bizonyított adat, amely megerősítené, hogy a szagvesztés a BA.5 fertőzés egyik jellemzője."

Olvasson tovább! Szédülés - ez az egyik az 5 tünet közül, ami covid után se múlik el könnyen

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához