mRNS vakcina: ennyire befolyásolja az immunrendszert

#mrns vakcina #pfizer #DNS #karikó katalin
2021.06.11.
mRNS vakcina: ennyire befolyásolja az immunrendszert

Karikó Katalin elmondta, újraprogramozhatja-e az mRNS vakcina az immunrendszerünket.

A Pfizer vakcina megalkotója utánajárt annak a kutatásnak is, ami azt állítja, hogy az mRNS-vakcinák az immunrendszerünk működésébe is beleavatkoznak.

Az mRNS nem épül be a DNS-be

Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója az RTL-nek így nyilatkozott az mRNS vakcinákról:

„A különböző social médiákban kérnek mindenféle tanácsot, hogy magyarázzam el és tudományosan mondjak arról véleményt, hogy miért nem épül be az RNS a DNS-be. Ez a legnagyobb aggodalmuk, hogy hosszú távon ez nagy probléma lesz, megváltozik a génjük, és beléjük épül a vakcina. De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete, ha már egyszer elhitte, hogy az RNS beépül a kromoszómájába”

Karikó azt is elmagyarázta, hogy ez megtörténne, akkor annak eredménye az lenne, hogy mostanra már több mérföld hosszú lenne a DNS-láncunk. Arra is kitért, hogy vannak, akik azt állatják, hogy az mRNS-vakcinák újraprogramozzák az immunrendszerünket. Mindezt egy holland-német kutatásra alapozva teszik, azonban Karikó egyetlen személyt talált az állítás mögött, mint a téma indítja: azt, aki már a kanyarójárvány idején azt terjesztette, hogy az RNS-alapú vakcinák újraprogramozzák az immunrendszert.

Karikó ezek miatt is fontosnak tartja a közérthető, a laikusok számár is befogadható nyelvezetet, és rávilágított arra, hogy néhány évtizede még senki nem kételkedett a vakcinák hatékonyságában - amikor szükség volt rá, beoltatták magukat az emberek.

Ezért működik az mRNS

Karikó Katalin az MTA ülésén korábban elmondta, miért is olyan nagy jelentőségű az mRNS: interferon hatására képződik egy trimmer molekula, ami egy RNase L nevű nukleázhoz kapcsolódik, és az így létrejövő RNS a vírus RNS-ét felaprítja, semlegesíti. Vagyis, a kettő együtt felelős a vírus terjedésének meggátolásáért. Az említett molekulát természetes körülmények között egy Oligoadenylate nevű enzim állítja elő - Karikó ötlete az volt, hogy ezt ők maguk szintetizálják és használják antivirális molekulaként.

Vagyis ahhoz, hogy a vírust semlegesíteni lehessen, pontosabban a terjedését meggátolni, az Oligoadenylate synthetase enzim a kulcs, kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a vírusosztódást megállítsa. Karikó elmondta, hogy vannak emberek, akiknek a szervezetében nem tud elegendő Oligoadenylate synthetase enzim termelődni, ezért is alakulhat ki súlyos Covid.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz