Náthásan ébredt? Vigyázzon, a delta variáns első tünete a megfázásra hasonlít!

nátha, megfázás

Az indiai mutáns delta variánsának tünetei eleinte egy egyszerű náthára emlékeztetnek.

A delta variáns tünetei

Fejfájás, torokfájás, orrfolyás az első tünetei az indiai mutáns delta variánsának. A BBC-nek nyilatkozó Tim Spector brit járványkutató elmondta, hogy amíg korábban az íz-és szaglásvesztés volt a fő jellemzője a koronavírus fertőzésnek, addig most a nátha az első jel. Ezt Spector több ezer adat alapján állítja.

Azaz a koronavírus tünetei megváltoztak, és bár a láz továbbra is gyakori, de a szaglás elvesztése nincs az első 10 tünet között. A professzor hozzáteszi, hogy a megfertőződött betegek talán azt gondolják, hogy csak náthásak, ezért továbbra is elmennek például bulizni, miközben hat másik ember megfertőznek.

Delta variáns tünetei: ez a 4 eltérő jel, amiről felismerheti, ha fertőzött

A delta variánst először Indiában azonosították, és most a covidos esetek 90 százalékáért ez a mutáció felelő Nagy-Britanniában.

A delta variáns a becslések szerint 60 százalékkal fertőzőbb az alfa (brit) variánsnál – ez utóbbi okozta Magyarországon is a súlyos harmadik hullámot. Elemzések szerint a delta variánssal kétszer akkora az esélye, hogy a beteg kórházi kezelésre szorul. A briteknél a vírus reprodukciós rátája jelenleg 1,2-1,4 között van, azaz tíz fertőzött 12-14 embernek adja tovább, és tízből kilenc esetet a delta variáns okoz.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz