Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Negyedik oltás: a szabad utazáshoz elég lesz a Szputnyikkal oltottaknak?

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

A negyedik oltást nem mindenkinek ajánlják. Mi a helyzet azokkal a keleti vakcinákkal oltottakkal, akik utazás miatt szeretnék felvenni?

A negyedik oltás felvételét a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti – jelentette be a nemrég Orbán Viktor. "A szakemberek a negyedik oltást elsősorban a 60 év feletti, a krónikus betegek, a daganatos betegek, az immunhiánnyal élők esetében ajánlják, de tudom, hogy más szempontok is szóba jöhetnek még..." - fogalmaz egy magyar háziorvos a Forbes cikke alapján.

A keleti vakcinákat sok ország nem ismeri el

"A lényeg tehát, hogy valószínűleg nem javasolják mindenkinek, de végső soron el tudja intézni, aki akarja. Miért is? Az, hogy minél gyorsabban be akarták oltani a népességet, nem magyar specialitás, mindenki a világban erre törekedett az elmúlt egy évben." - írja a lap.

Az oltakozási programot azonban két dolog húzta keresztbe: az egyik, hogy az újabb és újabb adatok arról tettek tanúbizonyságot, hogy a kínai oltás nem megfelelő az idősek körében. Habár a nyár elejére az átoltottságban egyre több, nyugati vakcinákkal oltott ország előzött meg minket, itthon hamar felmerült az emlékeztető oltás beadásának lehetősége.

A kormány szabad utazást ígért minden oltottnak, de kiderült, hogy a keleti vakcinát felvevőknek ez mégsem lesz olyan egyszerű. A legtöbb ország a WHO által jóváhagyott vakcinákat ismeri el, az unióban pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye számít a legtöbb államban. Sok ország oltatlanként kezeli a keleti vakcinával oltottakat, akik vagy nem, vagy csak utánajárással és extra költséggel, tesztekkel utazhatnak.

Harmadik oltás: a korábban kínaival oltottak szabadon utazhattak

A harmadik oltás aztán rendezte a kínai vakcinával oltottak helyzetét, de a Szputnyikkal oltottakét nem feltétlen. Megérkezett hozzánk is a Janssen egydózisú vakcinája, amit az aktuális eljárásrend szerint lehetett a kínai és az orosz vakcina után kérni. Ezzel már megoldódott a teljes oltottság, azaz, aki megkapta a Janssent, utazhatott. Idő közben azonban kiderült, hogy vektorvakcina után másik vektort adni harmadiknak nem javasolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) előírása alapján, vagyis mégsem lehetett Janssent kérni Szputnyik után.

Utazáshoz kell a negyedik oltás?

Az orosz vakcinát felvevők egy jelentős része felvette a Pfizert vagy Modernát harmadiknak, és ha negyediknek szintén az mRNS vakcinát veszik fel - ami orvosilag jelenleg nem indokolt -, lesz egy nemzetközileg is elfogadott alapvédettségük, utazhatnak.

De egyre több ország vezeti azt be, hogy 3 oltás kell (a nemzetközileg elfogadottakból), akinek kettő van, annak teszt kell. A Szputnyikkal oltottaknak ez összességében az 5. oltást irányozza elő.

Omikron: mennyit ér a harmadik és a negyedik oltás? Magyar szakember mondta el véleményét - olvasson tovább!

Azok pedig akik Szputnyikra Janssent oltattak, úgy néz ki, szintén fel kell vegyék a 2. adag Janssent, hiába egydózisosnak indult az elején, a védelem gyors csökkenése miatt egyre inkább úgy tűnik, kell a 2. adag is belőle.

Forrás: www.forbes.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához